Mosselchowder

Intro

Mosselen bereiden is niet moeilijk. Onze visexpert Bart van Olphen geeft je tips om het succes te vergroten. Seizoen ‘Mosselen zijn op hun lekkerst van juli tot maart.’ Portie ‘Per persoon heb je zo'n 750 gram mosselen nodig. Daarvan houd je ruim 200 gram vlees over.’ Open mosselen ‘Geef een tikje op open mosselen. Gaan ze niet dicht? Gooi ze dan weg.’

Ingrediënten

4 personen

Bereiding1. Snijd de bacon (of pancetta) in grove stukjes. Pel en snipper de  ui. Maak de bleekselderij schoon door de onderkant en de draden  te verwijderen en hak hem vervolgens in kleine stukjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1-2 cm.

2. Was de mosselen en verwijder eventuele kapotte exemplaren. Controleer of er open mosselen zijn die niet meer dichtgaan als  je de mossel tegen een harde ondergrond tikt. Beweegt de mossel, dan is-ie goed; gooi mosselen die blijven openstaan weg.

3. Neem een pan die zo groot is dat de mosselen er ook in passen  als ze open zijn gegaan — je zit goed als de mosselen een derde van de pan in beslag nemen als ze nog dichtzitten. Zet de pan op hoog vuur en voeg een laagje water toe (mosselen stomen gaar, dus meer dan een laagje vocht heb je niet nodig). Voeg de mosselen toe en leg het deksel op de pan. Schud de mosselen af en toe voorzichtig om en wacht tot ze allemaal open zijn.

4. Schep de mosselen uit de pan en zeef het kookvocht — doe dit door een kaasdoek, zodat de eventuele zandkorrels hierin achterblijven. Houd de mosselbouillon zolang apart.

5. Haal het mosselvlees uit de meeste schelpen; houd er 20 apart  met het vlees nog in de schelp om later de soep mee te garneren.

6. Doe de boter in een soeppan en smelt hem op middelhoog vuur. Voeg de bacon, ui en bleekselderij toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is en het vet uit de bacon is gebakken. Doe de aard- appelblokjes erbij en bak ze 1-2 minuten mee.

7. Voeg de mossel- en visbouillon toe, plus de laurier en tijm en  breng aan de kook. Kook de aardappels in 8-10 minuten gaar (test  dit met het puntje van een mes) en roer dan de room erdoor.

8. Breng de soep op smaak met peper en eventueel wat zout — proef eerst, want de soep kan door de mosselbouillon en bacon al best zout zijn. Laat de soep nog 4-6 minuten op laag vuur zachtjes koken.

9. Verdeel de bewaarde mosselschelpen over soepborden of kommen en schep de soep erover. Serveer de mosselchowder met een paar takjes kervel en eventueel wat takjes tijm.

 Credits: Recepten: Bart van Olphen. Fotografie: Davis Loftus. Styling: Inge van Tichelaar.