8–10 kleine toetjes
• 8–10 citroenen of 3–4 gewone sinaasappels of bloedsinaasappels
• 100 g suiker
• 1 vanillestokje, gespleten
• 600 ml volle room
Koekjesbasis
• 50 g blanke amandelen
• 5 digestive biscuits
• 30 g boter, gesmolten
1 Begin met de koekjesbasis: rooster de amandelen goudbruin in een pan met antiaanbaklaag. Laat ze afkoelen. Doe de koekjes en de amandelen in een kom en stamp ze fijn met behulp van een deegroller. Roer dan de gesmolten boter erdoor en meng alles goed door elkaar. Verdeel de koekjesbasis over kleine glaasjes of espressokopjes en druk goed aan. Gebruik hiervoor de achterkant van een lepel of je duim. Laat opstijven in
de koelkast.
2 Was de citrusvruchten en schil er dunne reepjes af met een zesteur of dunschiller, maar let goed op dat je het bittere wit niet meeschilt. Pers 200 ml sap uit en schenk dat door een zeef in een maatbeker.
3 Doe de reepjes schil, het sap, de suiker en het vanillestokje inclusief merg in een pan op middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Roer tot de suiker oplost en je een dikke siroop hebt – dit duurt 14–16 minuten op laag tot middelhoog vuur.
4 Neem de pan van het vuur en schenk de room erin. Zet weer op het vuur, maar draai dat laag. Laat het roommengsel zo’n 10 minuten zachtjes koken terwijl je het met een garde zachtjes klopt. Het wordt een dikke, glanzende massa met de lichte pasteltint van de citrusvrucht die je hebt gekozen.
5 Neem de koude glaasjes met de koekbodempjes uit de koelkast. Druk het roommengsel door een zeef om de schilletjes en het vanillestokje te verwijderen. Verdeel het mengsel over de glaasjes. Dek af met plasticfolie
en laat de toetjes 2 uur opstijven in de koelkast voor je ze opdient.
Per portie 373 kcal, 32,8 g vet (20,1 g verzadigd), 1,8 g eiwit, 17,7 g koolhydraten, 13,6 g suikers