Meringuenestjes met bosvruchten

Meringuenestjes met bosvruchten

Met zowel de vulling als de topping kun je eindeloos variëren, dus blader vooral door dit boek op zoek naar andere lekkere vullingen. Zelfs ijs kan! Vul de meringuenestjes wel pas vlak voordat je ze gaat serveren, zo blijft het schuim lekker knapperig.

Bereiding

1. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg als de eiwitten schuimig beginnen te worden geleidelijk de fijne suiker toe. Klop door tot de eiwitten stijf zijn en de suiker is opgelost. Dit kun je testen door wat van de meringue tussen duim en wijsvinger te pakken. Voel je geen suikerkristallen meer, dan is de meringue goed. Spatel de poedersuiker door de meringue. De Franse meringue is nu klaar om verder te verwerken.

2. Verwarm de oven voor op 90 °C. Teken op een stuk bakpapier 6 cirkels met een doorsnede van 7-8 centimeter. Leg het bakpapier met de getekende cirkels aan de onderkant op een bakplaat (als het goed is zie je de cirkels door het bakpapier heen).

3. Doe de Franse meringue in een spuitzak met een glad of gekarteld spuitmondje van 1 centimeter. Spuit een laag meringue in de cirkels, zodat deze helemaal bedekt zijn. Spuit aan de zijkant 3-4 extra ringen op elkaar, zodat er een soort bakjes ontstaan. Bestrooi de bakjes, zowel boven op de ringen als op de bodem, met de gehakte pistachenoten. Zet de meringuenestjes in de oven en laat ze 2½ uur drogen. Zet aan het eind de oven uit, maar laat de ovendeur dicht. Laat de nestjes afkoelen in de oven.

4. Doe de slagroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) stijf op. Voeg de mascarpone toe en klop het mengsel tot het stijf is. Voeg de bosvruchtenjam toe en klop die er kort door. Verdeel het mengsel over de meringuenestjes en garneer met de bosvruchten.

Tips:

  • Zorg ervoor dat wanneer je eiwit gaat opkloppen, zowel de schaal als de garde vetvrij is en dat er geen spoortje eigeel in het eiwit zit.
  • Gebruik om de cirkels te tekenen een uitsteker of rond glas met een doorsnede van 7-8 centimeter en trek die om met potlood.

Voor 6 personen

Franse meringue

  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 100 gr fijne suiker
  • 90 gr poedersuiker
  • 40 gr pistachenoten, gehakt

Voor de vulling

  • 125 ml slagroom
  • 125 gr mascarpone
  • 80 gr bosvruchtenjam

Verder nodig

  • 200-250 gr bosvruchten, zoals frambozen, bramen, blauwe bessen en aalbessen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten