Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten.
Benodigdheden
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de aubergines en snijd plakken van 1 cm. Leg ze uit op een theedoek en bestrooi ze aan beide zijden met fijn zout. Laat 20 minuten liggen en dep ze goed droog met keukenpapier.
2. Meng 1 teentje knoflook met 150 ml olijfolie. Leg de aubergineplakken op 2 bakplaten bekleed met bakpapier en bestrijk ze rijkelijk met de olie. Dek de bakplaten af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten. Neem de aubergine uit de oven, maar laat de oven aan.
3. Fruit de ui en 3 teentjes knoflook aan in wat olie en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met zout en peper en kook in 40 minuten zachtjes tot een mooie saus. Neem van het vuur. Snijd 1 bosje basilicum fijn en meng door de saus.
4. Scheur de mozzarella in stukken. Vet een ovenschaal in met boter en plaats een laag aubergines op de bodem. Bouw de melanzane op door telkens tomatensaus af te wisselen met aubergine, mozzarella en de basilicumblaadjes van het overige bosje. Eindig met een laag mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 35 minuten in de oven.