Voor 4 personen:
1. Snijd de kip over de lengte in tweeën met een scherp mes en leg daarna beide helften in een kom.
2. Doe de mosterd, de tomatensaus, de tomatenpuree, een bosje peterselie, 1 teentje knoflook en een flinke scheut olijfolie in de keukenmachine of blender. Mix alle ingrediënten
fijn en schenk dit mengsel over de kip, zodat alles bedekt is. Zet de kip in de ijskast met plasticfolie eroverheen en laat 1 uur marineren.
3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Ondertussen gaan we vast beginnen aan de piri piri saus. Verhit een grillpan op gemiddeld vuur met royaal olijfolie in de pan. Snijd de uien, tomaten, rode peper en 3 teentjes knoflook in grove stukken en doe ze in de pan. Laat ze ongeveer 8 minuten roosteren. Doe de groenten in de blender samen met de azijn. Voeg daarna
peper en zout naar smaak toe en schenk in een kom. Zet deze voorlopig even weg.
4. Doe de gemarineerde kiphelften in de grillpan en bak deze 5 minuten per helft. Doe vervolgens de kip in de ovenschotel en plaats deze 60 minuten in de oven (bij een grote kip wellicht iets langer). In de laatste 15 minuten is het lekker om de champignons aan de schotel toe te voegen!
5. Haal de kip uit de oven, knip er nog een beetje koriander over en dien hem op met de piri piri. Serveer met basmatirijst of aardappelen en gebakken groente.
Dit recept komt uit het boek ‘Food Talk’ van Kim Feentra en Bénine Bijleveld (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Geen idee welke wijn je bij dit recept moet serveren? Wij zijn dol op de wijnen van Lindeman’s: ze zijn toegankelijk en makkelijk te combineren met heel veel gerechten. Kijk hier welke wijn het beste bij dit recept past!