Met deze macaronischotel maak je iedereen blij! Serveer met een frisse groene salade.
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en breng een grote pan water met flink wat zout aan de kook.
2. Laat de boter smelten in een grote pan op laag tot middelhoog vuur, voeg al roerend de plakjes knoflook en de bloem toe, en blijf roeren tot je een karamelkleurige roux hebt.
3. Roer de mosterd erdoor en voeg al kloppend geleidelijk de melk toe, tot het een gladde saus wordt ‒ blijf kloppen tot alle melk is opgenomen.
4. Breng de saus langzaam aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken, tot de saus gebonden en glad is. Roer de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
5. Kook ondertussen de pasta een paar minuten korter dan volgens de instructie op de verpakking, giet af en bewaar 300 ml van het kookwater.
6. Bak in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag de ham en worst samen met de ahornsiroop op laag tot middelhoog vuur, tot het vlees goudbruin is en kleverig.
7. Schep de gekookte macaroni door de kaassaus en voeg het bewaarde kookwater toe ‒ de saus lijkt nu misschien wat te dun, maar in de oven zal de saus indikken (en de pasta verder garen). Roer de meeste ham en worst erdoor en doe dit alles over in een grote ovenschaal.
8. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en verdeel ook de bewaarde blokjes gebakken ham en worst erover. Meng de rozemarijnnaaldjes en gehakte pecannoten met een flinke scheut olijfolie in een kom en schenk het mengsel over de macaronischotel.
9. Zet de ovenschaal in de oven en bak dit alles 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin is en borrelt. Neem dan uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voordat je hem serveert.
10. Zet de macaroni-kaasschotel op tafel en geef er eventueel een knapperige groene salade bij.
6-8 personen