Voor 10 personen
Cakes
Pralinékaramel
Vulling
Garnering
1. Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160 °C; gasstand 4). Vet twee springvormen van 20 cm doorsnee in en bekleed ze met bakpapier.
2. Klop de boter en suiker tot een lichte en luchtige massa. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg het meel, de pistachenoten, het maanzaad, bakpoeder en de melk toe en meng alles tot een glad beslag. Verdeel het over beide springvormen, strijk het glad en bak beide cakes 25 minuten.
3. Pralinékaramel: doe de suiker in een grote steelpan en zet hem op matig vuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de suiker tot hij volkomen vloeibaar is (op een suikerthermometer zou de temperatuur 120 °C moeten zijn.). Wacht tot de suiker helemaal is gesmolten en roer dan de pistache – noten en het maanzaad er vlug door. Schenk deze karamel op de bakplaat en strijk hem indien nodig uit. Laat hem afkoelen. Haal de cakes uit de oven en laat ze 5 minuten in de vorm staan.
4. Haal ze eruit en laat ze op een rooster volledig afkoelen.
5. Vulling: klop de boter, roomkaas en poedersuiker door elkaar. Maal 100 g van de pralinékaramel in een keukenmachine tot poeder en schep dat door de vulling.
6. Samenstellen: leg een van de cakes op een (taart)schaal. Verdeel de helft van de vulling erover en daarover de helft van de frambozen. Leg de tweede cake erop en verdeel daar de rest van de vulling over. Garneer met de rest van de frambozen en bestrooi met wat in kleine stukjes gebroken pralinékaramel, pistachenoten en maanzaad.
Overgebleven pralinékaramel is in een gesloten trommel enkele dagen houdbaar.