Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 45 minuten + 30 minuten marineren
Voor de kip:
1. Meng de rijst en het ketanmeel goed. Breng het mengsel aan de kook met het zout en 1,5 liter water. Zet het vuur laag en leg het deksel op de pan. Kook de rijst in ca. 35 minuten heel gaar. Spoel een bord om met koud water. Schep de rijst op een bord en strijk de rijst plat met de bolle kant van een natte lepel. Laat de rijst afkoelen en opstijven en snijd de rijst in plakken.
2. Wrijf de kipfilets in met asem en laat ze 30 minuten marineren.
3. Maal uisnippers, knoflook, sambal, ketoembar, koenjit en kemiri’s fijn in een vijzel. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het kruidenmengsel glazig. Voeg 150 ml water en de santen toe en leg de kipfilets in de pan. Kook de filets in 20 minuten gaar. Haal ze eruit, pluk het vlees fijn en leg het kippenvlees terug in de pan. Kook tot bijna al het vocht ingedampt is.
4. Serveer de sambal goreng ajam met plakjes lontong.