Lente-uitjes met romescocrème

Intro

“Romesco is een van de belangrijkste sauzen uit de Spaanse keuken. Hij wordt gemaakt op basis van tomaten en amandelen en soms hazelnoten. Ik eet romesco graag bij vlees en vis, maar hij wordt ook standaard geserveerd bij calçots (ze lijken op onze lente-uitjes). De oorspronkelijke versie is wat grover van structuur, maar ik heb er een iets fijnere crème van gemaakt, dat dipt makkelijker.” - Sergio Hermans.

Ingrediënten

Voor 2 personen.


Benodigdheden

Bereiding1. Verwarm de oven voor tot 190 ⁰C. Meng de tomaten, de knoflook, 50 gram amandelen, de puntpaprika’s, de tijm, de chilipeper, de olijfolie, de twee soorten azijn, zeezout en witte peper in een vuurbestendige braadslee. Rooster circa 30 minuten in de oven.

2. Neem de braadslee uit de oven. Zet op laag vuur en laat 15-20 minuten uitdampen en garen.

3. Schep de geroosterde ingrediënten inclusief de vrijgekomen jus in de blender. Draai tot een dikke crème. Kruid eventueel extra met zeezout en witte peper.

4. Verhit een grillpan. Gril de lente-uitjes in hun geheel circa 1 minuut rondom met een scheutje olijfolie. Kruid met fleur de sel.

5. Vul een mooi diep schaaltje met romesco. Hak de overige amandelen grof en strooi ze over de romesco. Werk af met de limoenrasp. Serveer met de lente-uitjes en dip ze in de romesco. Ook heerlijk met geroosterd zuurdesembrood.