Langzaam gegaarde gebraden gans

Intro

Als je nog nooit gebraden gans gegeten hebt, moet je dit zeker proberen. Het is een betrouwbare en fantastische methode, en naast een zalig hoofdgerecht levert het (met een beetje geluk) genoeg kliekjes op voor andere zalige gerechtjes.

Ingrediënten

VOOR 8 PERSONEN

3 UUR EN 30 MINUTEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding

Laat het vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Schil de gemberwortel, snijd hem in dunne plakjes en stamp ze samen met de kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en een flinke snuf zeezout en zwarte peper in een vijzel tot een vrij grof mengsel. Wrijf er het vel van de halve ganzen mee in, leg ze met vel naar boven in de grootste braadslede die je hebt en sprenkel er wat olie op. Zet de gans 3 uur in de oven (afhankelijk van de grootte) en bedruip hem elk uur met het braadvocht uit de slede. Snijd na ongeveer 2 uur de sinaasappels doormidden en leg ze naast de gans.

De gans is gaar wanneer het vlees gemakkelijk van de poot loskomt. Nu kun je twee dingen doen. Om hem warm te serveren, met een krokant velletje en heerlijk mals vlees, moet je de stukken op een plank leggen, het krokante pootvlees in vlokken trekken en de borstfilet in plakjes snijden. Giet het braadvet in een pot, laat het afkoelen en bewaar het in de koelkast voor een andere keer; bijvoorbeeld voor mijn Perfect gebakken aardappels (zie blz. 108). Giet een flinke scheut azijn in de braadslede, schraap het heerlijke aanbaksel van de bodem en sprenkel het over je vlees. Serveer met gekookte aardappels, groente en de gebruikelijke garnering.

De tweede optie is de gans in de slede af laten koelen en maximaal 2 dagen in eigen vet in de koelkast bewaren. Op die manier hoef je hem alleen nog op te warmen, en kun je je tijd en ovenruimte op de grote dag aan andere dingen besteden. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4 en zet de slede er ongeveer 30 minuten in, of tot de gans warm en krokant is. Pluk, snijd en serveer hem zoals hierboven beschreven.

GENIET VAN DE RESTJES

Het geplukte vlees is heerlijk in salades en stoofschotels, of in plaats van kliekjes kalkoen in het hoofdstuk Kliekjes. Maak een geniaal strooisel door restjes vel met broodkruimels fijn te malen en te roosteren.

Credits fotografie: David Loftus