Dit recept leerde onze duurzame visexpert Bart van Olphen van Fannar Vernhardsson, de chef-kok van het Hilton Hotel in de hoofdstad Reykjavik. De typisch IJslandse zuivelsoort skyr kun je eventueel vervangen door Griekse yoghurt.
1 Meng het zout, de suiker en de dennennaalden in een blender. Strooi dit mengsel over de langoustines en laat het 20 minuten staan.
2 Mix ondertussen 30 ml olie met de fijngehakte kruiden en meng ze door de skyr. Voeg het citroensap en wat zout naar smaak toe.
3 Spoel de langoustines af met water en dep ze droog met keukenpapier.
4 Verhit wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en leg de langoustines erin, met de rugzijde naar onder. Bak 1 minuut en beweeg de pan af en toe zodat de vis niet blijft plakken. Zet het vuur dan iets lager en bak nog 1 ½ minuut.
5 Haal de langoustines uit de pan en bind ze aan de nog ongebakken zijde met keukentouw op een tak. De spar- of dennentak staat mooi aan tafel, en geeft tijdens het bakken een subtiele smaak af.
6 Verhit de koekenpan weer op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en bak de langoustines met de dennentak eraan nog 2-3 minuten.
7 Haal de langoustines voorzichtig uit de pan. Houd warm onder alufolie.
8 Serveer de langoustines op de dennentak met de skyr of dikke Griekse yoghurt ernaast.
Dit is een recept van Bart van Olphen.
[Credits: fotografie David Loftus]
4 personen
• 100 g zout
• 50 g suiker
• 50 g naalden van een den of spar
• 4 rauwe langoustines, gepeld
• 150 g skyr (IJslandse yoghurt), of dikke Griekse yoghurt
• wilde kruiden zoals kervel, maggiblad (lavas), zuring, fijngehakt
• sap van 1 citroen
• 4 takken van een den of spar
• boter
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.