Lamsvlees met couscous

Bereiden

'Dit is een heel leuk, snel gerecht. Lamsnekfilet wordt gewoonlijk niet op deze snelle wijze klaargemaakt, maar als je er een beetje aandacht aan besteedt, kan het echt verrukkelijk zijn. De truc is om het lamsvlees in een zeer hete pan krokant en goudbruin te bakken. De kikkererwten geven een heerlijke textuur aan de saus.' - Jamie Oliver

1. Zet een pan op hoog vuur en doe er een scheut olie in. Doe de ui, peper, abrikozen en boter erbij en laat alles bakken tot de uien een beetje zacht zijn. Doe er 2 theelepels gemalen komijn, een snuf zout en peper en de pijnboompitten bij en roer alles door elkaar. Doe dan de tomaten, het grootste deel van de peterselie en de kikkererwten met het vocht bij het mengsel en giet er 50 ml water bij. Laat de saus ongeveer 5 minuten pruttelen.

2. Doe terwijl de saus staat te koken de couscous in een kom en giet er niet meer kokend water bij dan nodig is om de couscous net onder te zetten. Doe er een snuf zout en peper, een kneepje citroensap en een scheutje olijfolie bij, dek de kom af met folie en zet hem 5 tot 8 minuten weg.

3. Ga nu weer verder met de saus: prak met een lepel de ingrediënten een beetje fijn. Doe er als het er lekker 'sauzig' uitziet nog een snuf zout en peper en een scheutje balsamicoazijn bij.

4. Zet een tweede pan op hoog vuur en laat hem goed heet worden. Bestrooi een snijplank met een beetje komijn en een flinke snuf zout en peper. Haal het lamsvlees erdoor zodat er rondom een laagje op komt en druk de plakken vlees met de palm van je hand plat om een soort medaillons te maken. Doe een paar flinke scheuten olijfolie in de hete pan en leg de plakken lamsvlees erin. Bak het vlees ongeveer 2 minuten aan elke kant tot het mooi goudbruin is.

5. Haal het folie van de couscous, maak de korrels een beetje los met een vork en schep de borden vol. Leg er een paar lamsmedaillons naast en schep er een flinke lepel saus bij. Strooi er de rest van de peterselie over en serveer het gerecht met een klodder yoghurt, een scheutje olijfolie en het braadvocht uit de pan.

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie’s Kookrevolutie’ van Jamie Oliver (€24,50, Kosmos Uitgevers)