Lamscurry uit Noord-India

Ingrediënten

6 personen
• raapzaadolie
• 3 uien, in dunne ringen
• 1 duimgroot stukje gember, geschild en fijngehakt
• 3 tenen knoflook, fijngehakt
• 3 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngehakt
• ½ tl kurkuma
• 1 tl cayennepeper
• 2 tl komijn
• 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
• 1 tl chilipoeder
• 4 kruidnagels
• 3 kardemompeulen
• 1 kg lamsnekfilet, in stukjes van 5 cm
• 5 middelgrote tomaten, in vieren
• 1 kaneelstokje
• 2 laurierblaadjes
• ½ tl garam masala
• blaadjes van 1 bos koriander, gehakt
• pilavrijst en muntyoghurt, voor erbij

Bereiding

Langzaamgegaard lamsvlees is het lekkerste dat er is! Voor dit curryrecept moet je wel even wat tijd vrijmaken, want het vlees moet minstens anderhalf uur stoven. We beloven je dat het de moeite waard is!

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een scheut raapzaadolie in een ovenvaste braadpan. Bak de ui en gember in zo’n 10 minuten goudgeel. Voeg de knoflook en chilipepers toe en bak ze 2 minuten mee; roer dan alle specerijen behalve het kaneelstokje en de garam masala erdoor.

2. Schep na 5 minuten de stukjes vlees erdoor, zodat ze bedekt raken met het specerijenmengsel. Bak ze ongeveer 10 minuten en roer dan de tomaten, kaneel en laurierblaadjes erdoor. Leg het deksel op de pan en laat de curry 1½–2 uur stoven in de oven – of tot het vlees uiteen begint te vallen. Als de saus op dat moment te dun is, zet je de pan op het fornuis en laat je de curry in 5–10 minuten inkoken.

3. Bestrooi de curry met de garam masala en korianderblaadjes. Geef er pilavrijst en muntyoghurt bij.

Per portie 481 kcal, 33,4 g vet (14,1 g verzadigd), 33 g eiwit, 10,5 g koolhydraten, 7,2 g suikers