Deze kurkumarijst met kipsaté is er een om te onthouden. We maken dit gerecht met onder meer kippendijen, basmatirijst, sperziebonen en bosui. Wees niet te zuinig met de marinade, want die is een heerlijke smaakmaker. Oh, en niet te vergeten: we bestrooien het gerecht met seroendeng. Dit is een mix van geraspt kokos, pinda’s, gebakken uitjes, bruine suiker en allerlei soorten specerijen. Je voegt hiermee niet alleen extra smaak toe aan je gerecht, maar ook een fijne structuur. Lekker over rijst, maar ook over rendang, saté – zoals hier – en sperziebonen.
1. Pel voor de marinade de knoflook, schil de gember en hak ze fijn. Meng ze door de zoete sojasaus.
2. Dep de kippendijfilets droog met keukenpapier, snijd ze in stukjes van 2-3 centimeter, doe ze in een plastic zak en schenk de marinade erbij. Sluit de zak en masseer het vocht in de kipfilet tot alle stukjes ermee zijn bedekt. Laat 15 minuten marineren.
3. Pel de ui en 2 teentjes knoflook en hak ze fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan met deksel en bak de ui en knoflook 2-3 minuten, of tot de knoflook licht begint te verkleuren. Voeg de kurkuma en basmatirijst toe en bak al omscheppend 5 minuten.
4. Schenk de Mae Ploy kokosmelk en 50 milliliter water erbij en breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en kook dit alles 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst met het deksel op de pan 15-20 minuten staan.
5. Rijg ondertussen de stukjes kipfilet aan vier spiesen. Verhit een grillpan en gril de kipsaté in 8-10 minuten rondom goudbruin en gaar.
6. Breng een pan water met een snuf zout aan de kook, maak de sperziebonen schoon en kook ze in 6-8 minuten beetgaar. Giet ze af en laat uitlekken.
7. Snijd de bosuien in ringetjes. Verdeel de rijst en sperziebonen over vier borden. Bestrooi royaal met de seroendeng en bosui, en serveer met de kipsaté. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
TIP
Seroendeng is een mix van geraspt kokos, pinda’s, gebakken uitjes, bruine suiker en allerlei soorten specerijen. Je voegt hiermee niet alleen extra smaak toe aan je gerecht, maar ook een fijne structuur. Lekker over rijst, maar ook over rendang, saté – zoals hier – en sperziebonen.
Mae Ploy kokosmelk
Deze authentieke Thaise kokosmelk bevat 18% vet en heeft een natuurlijke zoetheid en zachte textuur. Hij voegt een heerlijke romigheid en een licht nootachtige, rijke smaak toe aan onder meer curry’s, soepen, drankjes en desserts. Je kunt hem ook gebruiken voor het maken van koekjes.
Voor 4 personen | 50 minuten
Marinade
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.