Als je rijstpapier in een laagje olie frituurt, ontstaan er lichte en luchtige wolkjes die je kunt gebruiken als eenvoudige, zelfgemaakte glutenvrije hapjes. Die van ons dienen we op met een romige, krokante spread van zonnebloempitten die qua textuur en vetgehalte lijkt op tonijnsalade.
1. Spoel de geweekte zonnebloempitten af en laat ze uitlekken. Doe ze met de andere ingrediënten voor de ‘tonijn’-salade, behalve de appel, in de keukenmachine en druk op de pulseknop tot de spread een grove textuur heeft. Proef en breng op smaak. Schep de blokjes appel erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
2. Maak de rijstpapieren wolkjes: verhit 1-2 centimeter olie in een pannetje op matighoog vuur. Breek een velletje rijstpapier in grofweg 4 stukken en laat ze in de hete olie vallen. Ze trekken meteen samen. Keer ze met een tang om in de olie en haal ze er na een paar seconden uit. Laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord terwijl je de rest frituurt.
Dien op: leg de rijstpapieren wolkjes op een grote platte schaal en geef de zonnebloempitten-‘tonijn’-salade er apart bij zodat iedereen zijn eigen hapje kan maken door een lepeltje ‘tonijn’-salade op een stukje rijstpapier te scheppen.
Van tevoren: je kunt de spread een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Het rijstpapier is het knapperigst op de dag zelf.
Restjes ‘tonijn’-salade: je kunt de spread gebruiken in sandwiches of wraps, op geroosterd brood of met kaas in een tosti.