Met Kerstmis eten de meeste Denen de traditionele Deense rijstepap risalamande. Als je het ons vraagt is een keer per jaar niet genoeg – het is ook erg lekker in de lente, zomer en herfst. Het origineel bestaat uit rijst, slagroom, suiker en amandelen en wordt tradi-tiegetrouw afgemaakt met kersencompote. Ons recept is minder zwaar, maar nog steeds net zo romig en heerlijk. De rijst wordt heel lang in amandelmelk gekookt en wordt opgediend met een prachtige zoete sinaasappelsiroop.
1. Kook de rijst 2 minuten al roerend in het water in een pan met zware bodem. Schenk de melk erbij en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 25 minuten zachtjes koken. Roer veel om te voorkomen dat de rijst aanbrandt. Voeg extra melk toe als dat nodig is – het moet heel romig worden. Voeg zout naar smaak toe. Laat helemaal afkoelen en roer er dan de gehakte amandelen door.
2. Maak ondertussen de citrussiroop. Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur meteen laag en laat zonder deksel op de pan inkoken tot nog de helft over is – dat duurt ongeveer 20 minuten. Proef en voeg eventueel meer honing toe. Giet door een fijne zeef in een kom om de kardemomzaadjes eruit te zeven.
3. Schep de afgekoelde rijst in glazen en besprenkel met een lepel van de citrussiroop. De rijst kan 3-5 dagen in de koelkast bewaard worden, de siroop blijft een week goed.
Dit recept is onderdeel van een gratis weekmenu met 7 vegetarische recepten uit The green kitchen travels. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige gratis weekmenu te downloaden.
Voor 6 glazen. Vegan & glutenvrij.
Rijstepap
Citrussiroop – voor 120 ml
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.