Koude rijstepap met citrussiroop

Koude rijstepap met citrussiroop

Met Kerstmis eten de meeste Denen de traditionele Deense rijstepap risalamande. Als je het ons vraagt is een keer per jaar niet genoeg – het is ook erg lekker in de lente, zomer en herfst. Het origineel bestaat uit rijst, slagroom, suiker en amandelen en wordt tradi-tiegetrouw afgemaakt met kersencompote. Ons recept is minder zwaar, maar nog steeds net zo romig en heerlijk. De rijst wordt heel lang in amandelmelk gekookt en wordt opgediend met een prachtige zoete sinaasappelsiroop.

Ingredienten

1. Kook de rijst 2 minuten al roerend in het water in een pan met zware bodem. Schenk de melk erbij en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 25 minuten zachtjes koken. Roer veel om te voorkomen dat de rijst aanbrandt. Voeg extra melk toe als dat nodig is – het moet heel romig worden. Voeg zout naar smaak toe. Laat helemaal afkoelen en roer er dan de gehakte amandelen door.

2. Maak ondertussen de citrussiroop. Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur meteen laag en laat zonder deksel op de pan inkoken tot nog de helft over is – dat duurt ongeveer 20 minuten. Proef en voeg eventueel meer honing toe. Giet door een fijne zeef in een kom om de kardemomzaadjes eruit te zeven.

3. Schep de afgekoelde rijst in glazen en besprenkel met een lepel van de citrussiroop. De rijst kan 3-5 dagen in de koelkast bewaard worden, de siroop blijft een week goed.

Dit recept is onderdeel van een gratis weekmenu met 7 vegetarische recepten uit The green kitchen travels. Klik op onderstaande afbeelding om het volledige gratis weekmenu te downloaden.

Voor 6 glazen. Vegan & glutenvrij.

Rijstepap

  • 150 g ronde zilvervliesrijst
  • 250 ml water
  • 800 ml amandelmelk of melk naar keuze
  • snufje zeezout
  • 125 g blanke amandelen, gehakt

Citrussiroop – voor 120 ml

  • 250 ml sap en geraspte schil van biologische sinaasappels of mandarijnen (ongeveer 2 grote sinaasappels)
  • ½ tl kardemomzaadjes
  • 1 el heldere honing (liefst onverhit)

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief