Gepocheerde vis met prei & hazelnoten

Gepocheerde vis met prei & hazelnoten

Molly Baz: ‘Dit recept dankt zijn genialiteit aan mijn vroegere werkmaatje Andy, die op een dag van kabeljauw gepocheerd in slagroom het makkelijkste en heerlijkste gerecht ter wereld maakte. Ik bedoel, natuurlijk is vis gepocheerd in room (plus een lading knoflook) heerlijk. Ik had echter nooit het lef om 480 ml slagroom over visfilet te schenken en dit vervolgens avondeten te noemen. De ironie is dat Andy bij benadering nul procent lichaamsvet heeft en op afstand de gezondste en meest verantwoorde eter is die ik ken. Maar genoeg over Andy en zijn geweldige lijf. De moraal van dit verhaal is dat, nu ik de moed heb om mijn vis in slagroom te pocheren, ik jou deze verrukkelijke uitspatting, die dit gerecht is, aanbied.’

Bereiding

1. Bereid het een en ander voor: * Snijd de wortelaanzet en donkergroene bovenkant van 4 middelgrote stronken prei. Pel de twee buitenste bladeren van de prei, die vaak veel vuil bevatten, en gooi ze weg. Snijd de prei in de breedte in ringen van 2,5 cm breed. Spoel de prei af onder de koude kraan als hij veel gruis bevat of er vies uitziet.

2. Plet 12 tenen knoflook krachtig en pel ze.

3. Schaaf met een dunschiller 4 repen van 7,5 cm lang van het gele deel van de schil 1 biologische citroen. Snijd de citroen doormidden.

4. Hak 70 gram hazelnoten grof.

5. Pocheer de prei: Meng 480 ml slagroom met 240 ml water, de prei, knoflook, 1 theelepel zeezout en de citroenschil in een middelgrote pan (kies een pan met een inhoud van ongeveer 3 liter waarin de vis nog een beetje kan ‘zwemmen’) en breng de vloeistof op matig vuur aan de kook. Draai indien nodig het vuur lager om de vloeistof zachtjes met kleine belletjes te laten koken. Pocheer de prei 10 tot 15 minuten tot hij zeer zacht is. De room kan flink gaan koken, dus blijf in de buurt en roer geregeld in de pan om overkoken te voorkomen.

6. Rooster de hazelnoten: Meng intussen de gehakte hazelnoten met 3 eetlepels extra vierge olijfolie in een kleine pan. Bak de noten op matig laag vuur, zwenk geregeld met de pan tot de hazelnoten na 5 tot 6 minuten goudbruin zijn. Haal de pan van het vuur en breng de hazelnoten op smaak met ½ theelepel zeezout.

7. Pocheer de vis: Breng de vis op smaak met 1 theelepel zout. Leg met een spatel of grote lepel de vis in de room en dompel hem onder. Voeg, als de vis niet volledig bedekt wordt door de room, zoveel water toe tot hij net bedekt is.

8. Breng de vloeistof op matig vuur weer aan de kook. Laat de vloeistof zeer zachtjes koken tot na 6 tot 8 minuten het vlees van de vis net ondoorschijnend is en je een lichte weerstand voelt als je met een vork in de vis prikt. Haal de pan van het vuur.

9. Serveer: Verdeel de vis over vier ondiepe serveerkommen en gebruik een opscheplepel om de vis in grote onregelmatig gevormde vlokken te verdelen. Schep de geslonken prei met de room, en de hazelnoten met de olie

voor 4 personen

  • 4 middelgrote preien
  • 12 tenen knoflook
  • 1 biologische citroen
  • 480 ml slagroom
  • 680 g kabeljauw-, heilbot- of koolvisfilet
  • 70 g geblancheerde hazelnoten of geblancheerde amandelen
  • zeezout
  • 3 el extra vierge olijfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten