Kokoscake met jam

Bereiden

'Dit is een klassiek schooldessert waar veel Britten een speciaal plekje voor in hun hart hebben: warme, zachte cake met zalige zurige jam en een laag geraspt kokos. Een sneetje van dit gebak bij een kopje thee is overheerlijk, maar met een lepel warme of koude custardvla is het ook een briljant nagerecht. Nostalgie in optima forma', aldus Jamie Oliver in zijn boek Te gast bij Jamie. 
 

1. Vet een bakvorm van 30 bij 20 cm in met boter en bekleed hem met bakpapier. Verhit de oven op 180 °C/gasovenstand 4.

2. Klop de boter en de suiker bleek en luchtig. Klop er vervolgens een voor een de eieren door.

3. Spatel er de bloem en het bakpoeder door, giet er een scheutje melk en de vanille-essence bij en roer alles goed. Schenk het beslag in het ingevette cakeblik en zet het 25-30 minuten in de oven. Ga terwijl de cake staat te bakken aan de slag met je bramenjam.

4. Prak de bramen en suiker in een pannetje door elkaar, voeg een scheutje citroensap toe en breng ze aan de kook. Zet het vuur middelhoog en laat de jam terwijl je regelmatig roert ongeveer 20 minuten pruttelen, tot hij lekker dik is. Schuim het oppervlak tijdens het koken regelmatig af. Neem de pan van het vuur en laat de jam een beetje afkoelen.

5. Haal de cake die intussen mooi goudbruin en gaar is uit de oven en laat hem 5-10 minuten afkoelen. Stort hem op een plank, schenk er de jam op, smeer die met een spatel uit – ook op de randen – en strooi er het geraspte kokos over. Serveer de cake meteen.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€24,95, Kosmos Uitgevers).
 

 Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!