Kokos-chili-vleugeltjes

Kokos-chili-vleugeltjes

De ingrediënten en ideeën voor dit gerecht borrelden als vanzelf op vanuit de diepste krochten van mijn brein. Ze vonden elkaar, raakten met elkaar in gesprek, realiseerden zich dat ze samen sterk waren en openden de aanval op mijn frontale hersenkwab. Ik geloof zelfs dat ik ervan wakker schrok. Het is inmiddels zelfs een van de weinige recepten waar ik tijdens het koken niet meer mee improviseer om het te verbeteren. Het werkt gewoon perfect en is waanzinnig lekker.

 

Ingredienten

1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een grote bak met deksel, leg de kipvleugeltjes erin en masseer de marinade er goed in***. Dek de bak af en zet hem in de koelkast.

2. Probeer dit gisteren te doen, of in elk geval vanmorgen, of op z’n allerlaatst een uur geleden. Hoe langer hoe beter.

3. Verwarm de oven wanneer je zover bent voor tot 160 °C hetelucht / 180 °C elektrisch.

4. Haal de vleugeltjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.

5. Meng het kerriepoeder, paprikapoeder, zout en de kokosrasp en panko in een grote kom.

6. Geef de vleugeltjes een jasje door ze door dit kruimelige mengsel te halen en leg ze op een grote met bakpapier beklede bakplaat.

7. Geef ze wel een beetje de ruimte zodat ze gelijkmatig bruin worden. Bak ze 40 minuten en keer ze halverwege een keer om.

***Ik draag altijd afwashandschoenen (die ik dus nooit gebruik tijdens de afwas) om het echt grondig aan te pakken. Spoel ze na gebruik goed af en gooi ze in de was, of doe er gewoon een keer de afwas mee. Het is niet noodzakelijk, maar de kurkuma kan flinke vlekken veroorzaken (en je handschoenen een beetje trumpesk maken).

Voor 6 personen

  • 2 kg kipvleugeltjes
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl zeezout
  • 200 g kokosrasp
  • 200 g panko of paneermeel*

Marinade

  • 1 kg kokosyoghurt
  • 1 el fijngeraspte kurkuma**
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 3 tl geraspte gemberwortel**
  • 2 tenen knoflook, geperst**
  • 2 tl uienpoeder
  • 1 tl gemalen koriander

Optioneel

  • 1 gehakte groene peper, kapjes limoen, korianderblaadjes, kewpie (Japanse mayonaise)
    en/of sriracha

*Als je geen panko zonder palmolie kunt vinden en echt niet bij die misdaad betrokken wilt zijn, kun je ook 2 eetlepels rijstolie in gewoon paneermeel wrijven.

**Eventueel te vervangen door gedroogd spul, al dan niet in poedervorm. Ik gebruik het liefst verse waar, maar het zal het recept niet compleet verpesten.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief