Klassieke spaghetti carbonara

Ingrediënten

Voor 2 personen

bereidingstijd: 10 minuten

Bereiding

Als er een recept aan Italië doet denken, dan is het deze wel. Het bevat niet heel veel ingrediënten, maar de smaak is werkelijk bellissimo. Stop er zoveel mogelijk liefde in, koop de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven en geniet van een pasta zoals ze dat in Italië doen. Een ding kunnen we je verzekeren: deze carbonara is lekker tot de laatste hap! 

1 Doe de eidooiers in een kom, rasp er de parmezaan bij, voeg een snufje peper toe en kluts ze met een vork door elkaar. Snijd eventuele harde stukjes zwoerd van de pancetta, houd ze apart en snijd het vlees in stukjes.

2 Kook de spaghetti al dente in een grote pan gezouten kokend water. Gebruik het zwoerd om een middelgrote koekenpan op matig hoog vuur in te vetten (dat geeft extra smaak, maar je kunt ook een theelepel olie gebruiken).

3 Plet de teen knoflook met de palm van je hand, gooi hem in de pan en laat hem een minuut bakken om het vet smaak te geven. Roer er de stukjes pancetta door en bak ze 4 minuten, of tot ze krokant worden.

4 Vis de teen knoflook uit de pan. Giet de spaghetti af en houd een kopje van het kookwater apart. Hussel de pasta door de pancetta om de zalige smaak op te nemen, en zet de pan van het vuur.

5 Giet er en scheutje kookwater bij, hussel de boel nogmaals door elkaar, voeg peper naar smaak toe en giet er het eimengsel bij – de warmte van de pan is precies voldoende om het ei zachtjes te garen in plaats van te bakken.

6 Hussel alles door elkaar en voeg zo nodig nog een scheutje kookwater toe om de carbonara heerlijk smeuïg te maken.

7 Serveer met wat extra geraspte parmezaan en een snufje zwarte peper uit de molen.Dit recept komt uit het boek ‘Het pastaboek’ door Gennaro Contaldo en dit boek maakt deel uit van de Jamie Oliver’s Food Tube-serie (€ 9,99, Kosmos Uitgevers).