Kipspiesjes met piripirisaus

Intro

Een lekker kippetje dat gemarineerd is in yoghurt, citroen en paprikapoeder. De kip krijgt er een pittige smaak van die perfect combineert met de piripirisaus.

Ingrediënten

2 personen

• 2 kipfilets (à 120 g)

• 4 tenen knoflook, gepeld, 1 geperst, 1 fijngehakt

• 2 el yoghurt

• 1 flinke tl gerookte-paprikapoeder

• rasp en sap van 1 citroen

• 2 rode paprika’s, zaadlijsten verwijderd

• 5 kleine rode uien, gepeld, 4 in partjes, 1 fijngesnipperd

• 4 chilipepers, 2 gehalveerd en zaadlijsten verwijderd

• 1 bosje koriander, blaadjes afgehaald, steeltjes fijngehakt

• 1 el tomatenpuree

• 1 el rodewijnazijn

• 1 el olijfolie

• 150 g zilvervliesrijst

• 1 el gedroogd kokos

• 400 ml groentebouillon, vers of van een blokje

• blikje zwarte bonen (à 400 g)

• 1 maiskolf, 1 uur geweekt in water

• 20 g feta

Bereiding



1 Snijd de kipfilets in stukjes (à 5 cm) en doe ze met de geperste knoflook, yoghurt en ½ theelepel van het paprikapoeder in een kom. Voeg de citroenrasp plus het sap toe en schep om. Laat minimaal 1 uur marineren (het liefst een nacht) en laat 4 houten prikkers 1 uur weken in koud water.

2 Zet voor de piripirisaus de ovengrill op de hoogste stand of zet een grillpan op hoog vuur. Snijd een halve paprika in stukjes en leg ze onder de grill samen met de helft van de partjes ui, 2 tenen knoflook, de 2 chilipepers zonder zaadlijsten en de koriandersteeltjes. Rooster ze 10 minuten of tot ze licht geschroeid zijn ‒ schep af en toe om.

3 Pureer het groente-kruidenmengsel, de tomatenpuree, azijn, de rest van het paprikapoeder plus wat zout en peper in een blender tot een gladde saus. 

4 Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de ui en knoflook 5 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg de rijst toe en bak 2 minuten mee. Roer het kokos erdoor, schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zachtjes koken.

5 Doe de bonen in een vergiet, laat ze goed uitlekken en doe ze dan bij de rijst in de bouillon. Leg het deksel op de pan en laat de rijst ongeveer 30 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is ‒ roer af en toe, om aankoeken te voorkomen.

6 Zet een grillpan op hoog vuur. Snijd de rest van de paprika’s in grove stukjes (à 5 cm). Rijg de stukjes kip, paprika, de rest van de partjes ui en de 2 hele chilipepers aan de prikkers. Leg ze in de hete grillpan samen met de maiskolf en rooster ze in ongeveer 8 minuten gaar ‒ keer regelmatig om.

7 Schep wat van de piripirisaus en yoghurt aan één kant van 2 borden en leg er per portie 2 spiesen op. Snijd met een groot mes voorzichtig de korrels van de maiskolven en strooi ze erover. Verkruimel de feta erboven en strooi er als laatste de korianderblaadjes over.

8 Vet 2 kleine kommetjes in met wat olie. Leg er plasticfolie in, vul met het rijst-bonenmengsel en druk goed aan. Keer de schaaltjes om, naast de spiesen op het bord, haal de kommetjes
plus het plasticfolie eraf en serveer.

Per portie 593 kcal, 13 g vet (4,3 g verzadigd), 39,1 g eiwit, 76,9 g koolhydraten, 20,2 g suikers