Kip met rozemarijn en polenta

Ingrediënten

Voor 4 personen
Saus
– 1 handje gedroogd eekhoorntjesbrood
– 400 g rijpe trostomaatjes
– 1 volle eetlepel tomatenpuree
– ½ verse rode Spaanse peper
– 1 bosje verse basilicum
– 2 tenen knoflook

Kip & polenta
– 500 g kant-en-klare polenta
– olijfolie
– 1 bundel groene asperges (300 g)
– 2 kipfilets van 200 g elk, zonder vel
– een paar takjes verse rozemarijn
– ½ eetlepel venkelzaad
– 20 g Parmezaanse kaas
– 4 plakken gerookte pancetta
– 150 g oesterzwammen
– 200 g jonge bladspinazie
– balsamicoazijn

Bereiding

Dit recept vergt wat handelingen in de keuken, maar dan heb je wel wat! Verras je vrienden met een prachtig opgemaakt bord vol kip, pancetta, oesterzwammen, spinazie en polenta. 

1. Doe het eekhoorntjesbrood met 1,5 dl kokend water, de tomaten, de tomatenpuree, de Spaanse peper en de basilicum in de blender, knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook bij en hak alles tot een gladde puree. Giet de tomatensaus in de middelgrote pan en laat hem 8 minuten koken terwijl je af en toe roert. Snijd de polenta in 8 plakjes, wrijf die in met peper en zout en 1 theelepel olie en leg ze in de grillpan, keer ze om als er zwarte streepjes op zitten en leg er de asperges op om die te laten stomen.


2. Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier en hussel ze met peper en zout, de rozemarijnnaaldjes, de venkelzaadjes en de fijngeraspte Parmezaanse kaas door elkaar. Vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1,5 cm. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar. Doe wanneer je ze omdraait de pancetta en oesterzwammen bij de filets in de pan

3. Breng de saus op smaak, schenk hem op een mooie serveerschaal en leg er de plakjes polenta en asperges op. Leg de kip, pancetta en oesterzwammen even op een plank terwijl je de spinazie in de koekenpan laat slinken. Breng de spinazie met peper en zout op smaak en schep de blaadjes op de schaal. Snijd de kipfilets in reepjes, leg ze met de pancetta en oesterzwammen op de spinazie en besprenkel het gerecht met balsamicoazijn.