Voor 2 personen
1. Sla met de platte kant van een mes op de kipfilet om hem malser te maken; daardoor verbetert de textuur en kunnen smaakmakers beter worden opgenomen.
2. Doe de stukjes kip, . theelepel zout en . theelepel kookwijn in een middelgrote kom en meng alles goed.
3. Maak in een kommetje een papje van 45 g maizena en 3 eetlepels water. Roer er . theelepel plantaardige olie door.
4. Doe in een ander kommetje het resterende zout, de resterende kookwijn, de suiker, natuurazijn en ketchup en meng alles tot een zoetzure saus.
5. Verhit 480 ml plantaardige olie in een grote koekenpan op matig vuur. Roer ondertussen het maizenapapje goed door. Wacht tot de olie heel heet is (circa 200 °C; de olie glinstert, maar rookt niet) en haal elk stukje kip door het maizenapapje. Laat de stukjes voorzichtig in de hete olie zakken. Frituur de kip in porties en maak de pan niet te vol.
6. Bak de stukjes kip 1. minuut aan een kant; keer ze om en bak de andere kant ook 1. minuut. Schep ze met een schuimspaan op een bord en ga door tot alle stukjes gebakken zijn.
7. Roer de resterende maizena met een scheutje water tot een papje.
8. Verhit de olie opnieuw tot 200 °C (de olie glinstert, maar rookt niet) en laat de stukjes kip opnieuw in de hete olie zakken. Frituur ze, eventueel in porties, in 1-2 minuten goudbruin.
9. Verhit de resterende plantaardige olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Roerbak de gember en knoflook in 1 minuut zacht. Voeg de zoetzure saus toe en laat hem ongeveer 2 minuten koken, tot hij iets indikt.
10. Voeg de paprikastukjes toe en laat alles nog 2 minuten sudderen. Doe de ananas, lente-ui en gebakken kipstukjes erbij en laat het gerecht nog 1 minuut zacht koken. Roer het maïzenapapje erdoor en kook alles al roerend nog 1 minuut. Serveer direct.
Opmerking: als je een uitgeholde halve ananas hebt, kun je het gerecht in de ananas serveren. Een leuke, maar wellicht iets kitscherige presentatie. Moeders vinden zoiets geweldig.