Kimchi-curry met tempé & boerenkool chips

Intro

Lauren Lovatt: 'Deze ‘bowl’ is geïnspireerd op de vele keren dat ik op Bali ben geweest, waar ik een ander levenstempo heb aangeleerd en de kracht van de ceremonie heb leren kennen – altijd met prachtige kleuren en een smaakbalans. Ik zal mijn eerste keer op het eiland nooit vergeten, toen ik nasi goreng en nasi campur at, die bestond uit rijst, groenten en heerlijke sausjes en die vaak werd opgediend met lekkere tempé, wat een Mind Food superfood is!'

Ingrediënten

Voor: 4 personen
Tijd: 45 minuten

Voor de gloeiendhete tempé

Voor de curry

Voor de krokante boerenkool

Serveren met

TIP – Als je geen tempé kunt vinden, kun je ook stevige tofoe gebruiken. Beide zijn een goede eiwitbron, wat belangrijk is binnen de Mind Food manier van eten.

Bereiding

1. Schenk in een pan ruim water over de rijst en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat 35 min. zacht koken terwijl je de rest van het gerecht maakt.

2.  Klop in een kom de tamari, sesamolie, het limoensap en chilipoeder door elkaar. Schep de tempé erdoor en laat marineren.

3. Zet een grote pan op het vuur en schenk de sesamolie erin. Voeg als de olie heet is de ui toe en fruit 10 min. met een snufje zout totdat de ui zacht en heel licht gekleurd is. Voeg dan de knoflook, gember, het kerriepoeder en de helft van de kimchi toe en bak 1 min. mee. Schenk de kokosmelk en passata erbij en laat de smaken op laag vuur intrekken. Roer de koolbladeren, wortel en dulse erdoor totdat de bladeren slinken.

4. Zet een koekenpan op hoog vuur en voeg de tempé toe als de pan heet is. Bak de tempé aan beide kanten totdat de blokjes krokant en goudkleurig zijn.

5. Was de boerenkool, laat de blaadjes heel en dep ze droog. Klop de 100 g kikkererwtenmeel, kerriepoeder, zout en koolzuurhoudend water door elkaar tot een glad beslag.

6. Doe de 50 g kikkererwtenmeel in een andere kom en schep de gewassen boerenkoolblaadjes erdoor.

7. Verhit de zonnebloemolie in een kleine koekenpan tot 150 °C. Controleer de temperatuur met een thermometer of door een klein lepeltje beslag in de olie te laten vallen. Als de olie op temperatuur is, wordt het beslag snel krokant en drijft het. Leg wat keukenpapier op een bord.

8. Doop de boerenkoolblaadjes een voor een in het kikkererwtenmeelbeslag en laat ze dan heel voorzichtig in de hete olie glijden. Frituur elk blad 4 min. en keer het halverwege voorzichtig om met een schuimspaan. Leg de goudkleurige, krokante boerenkool op het keukenpapier om overtollige olie kwijt te raken en herhaal totdat je alle boerenkool hebt gefrituurd.

9. Controleer de rijst – die zou nu gaar moeten zijn. Schep alles in aparte kommen zoals we op de foto hebben gedaan, of schep de hete rijst op een bord, gevolgd door de curry, de hete tempé, de rest van de kimchi en de krokante boerenkool. Garneer met een lepel yoghurt, wat koriander en een flinke kneep limoensap.

TIP – Als je geen tempé kunt vinden, kun je ook stevige tofoe gebruiken. Beide zijn een goede eiwitbron, wat belangrijk is binnen de Mind Food manier van eten.

Credits fotografie: Sara Kiyo Popowa