Kikkererwtensoep met prei

Bereiden

'Deze kikkererwtensoep is snel en gemakkelijk te maken en smaakt fantastisch. De kikkererwten worden heerlijk romig en de prei wordt zijdeachtig en zoet. Dit zijn maar twee eenvoudige smaken, en hoewel ik erg dol op verse kruiden ben, vind ik deze mooie, lichte soep erg lekker.' - Jamie Oliver

1. Spoel de geweekte kikkererwten, doe ze in een pan water en kook ze met de aardappel ca. 60 minuten tot ze zacht zijn. Haal de buitenste laag van de prei af, snijd de prei in de lengte vanaf de wortel omhoog doormidden, was ze zorgvuldig en snijd ze in dunne plakjes.

2. Verwarm een pan met een dikke bodem en doe er een eetlepel olijfolie en een klont boter in. Laat de prei en de knoflook met een flinke snuf zout op een laag vuur bakken tot ze zacht en zoet zijn. Voeg de uitgelekte kikkererwten en de aardappel toe en laat een minuut bakken. Giet er ongeveer twee derde deel van de bouillon bij en laat 15 minuten zachtjes koken.

3. Nu moet je beslissen of je de soep in de keukenmachine wilt pureren, er stukjes in wilt laten zitten of, zoals ik altijd doe, de ene helft pureren en de andere helft niet, dan krijg je een soep die mooi zacht en glad is, maar tegelijkertijd ook wat beet heeft. Giet er dan bouillon bij tot de soep de gewenste dikte heeft. Proef de soep en roer er om de smaak af te ronden wat Parmezaanse kaas door.

4. Deze kikkererwtensoep is chic genoeg om als voorgerecht te gebruiken, maar ik eet hem het liefst als lunch, in een grote kom met een flinke scheut van mijn lekkerste peperige olijfolie en wat zwarte peper uit de molen en een extra schep Parmezaanse kaas erover.

Dit recept komt uit het boek 'The Naked Chef' van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers). 
 Krankzinnige burger


Grill deze krankzinnig lekkere burger van Jamie Oliver op de BBQ!