Voor in de kerstboom of gewoon om gelijk op te eten. Deze klassieke kerstkransjes met amandelschaafsels zijn altijd geliefd!
1. Doe de boter, basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en meng door elkaar. Meng de eidooier erdoor en voeg tot slot de bloem en baking soda toe. Kneed alles tot een deeg, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
3. Kneed het deeg kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Steek met een kerstkransjesuitsteker (of twee ronde uitstekers, waarbij je een kleinere gebruikt om het midden uit te steken) kransjes uit het deeg. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Leg de kransjes op de bakplaat, bestrijk ze met ei en bestrooi ze met amandelschaafsel.
4. Bak de koekjes in 13-16 minuten tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Tip: in plaats van amandelschaafsel kun je de kransjes ook bestrooien met grove suiker of fijne parelsuiker.
Dit recept komt uit het boek ‘De Koekjesbijbel’ van Rutger van den Broek (€29,99, Carrera).
Voor 60 – 80 koekjes:
Voor het deeg:
Verder nodig:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.