Kerstkoekjes met kaneel & gember

Kerstkoekjes met kaneel & gember

Koekjes bakken met Kerstmis is het leukste dat er is. Bak deze kerststerren samen met je kinderen en maak er een prachtige koekjeskerstboom waarmee je indruk maakt op iedereen! Wil je alleen de kerstkoekjes bakken, dan hoef je alleen de stappen 1 tot en met 5 te volgen en laat je bij de ingrediënten de benodigdheden voor de glazuren achterwege.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Smelt de boter, suiker en beide siroopsoorten in een kleine pan. Breng aan de kook en houd apart.

2. Meng de bloem, het zuiveringszout, de specerijen en rasp in een grote kom. Roer deze mix door het hete mengsel en maak er een stevig deeg van – kneed er een beetje sinaasappelsap door als het te droog is.

3. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en houd je stervormige uitsteekvormen paraat. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een lap van circa 2 mm dik. Steek zo veel mogelijk sterren in verschillende groottes uit en leg ze op het papier; ze mogen elkaar niet raken. (Bak ze in porties als er niet genoeg plaats is.)

4. Laat voor het beste resultaat de sterren 30 minuten in de koelkast opstijven voordat je ze bakt.

5. Bak de sterren 10 minuten – ze worden hard tijdens het afkoelen. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

6. Maak intussen het glazuur: klop het eiwit en de poedersuiker tot je een dikke, smeerbare substantie hebt – voeg een scheutje citroensap toe als het glazuur te dik is. Doe wat glazuur in een afzonderlijke kom en voeg wat druppels voedselkleurstof toe. Bestrijk hiermee een deel van de sterren en gebruik een spuitzak met klein spuitmondje voor de details.

7. Maak het meringueglazuur: klop de eiwitten stijf en zeef er al kloppend geleidelijk de poedersuiker boven, tot het mengsel compact wordt. Schep het in een spuitzak met een klein spuitmondje. Draai de onderkant van de zak in elkaar, zodat het glazuur niet droog wordt.

8. Neem een groot vierkant vel bruin karton en vouw er een kegel van (gebruik een nietmachine). Knip de onderkant bij zodat-ie recht kan staan, en zet hem op een snijplank.

9. Gebruik het meringueglazuur als lijm en bedek de kegel met sterren – werk van onderen naar boven.

10. Laat de boom een paar uur drogen. Als het glazuur is gestold, bestuif de boom dan met poedersuiker en zet hem midden op de kersttafel!

Per koekje 133 kcal, 3,6 g vet (2,1 g verzadigd), 1,2 g eiwit, 25,7 g koolhydraten, 17,7 g suikers

Voor 60 koekjes

  • 250 g gezouten boter
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 4 el schenkstroop
  • 4 el ahornsiroop
  • 600 g bloem, plus extra
  • 2 tl zuiveringszout
  • 4 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneel
  • rasp en sap van 1 sinaasappel

Voor het glazuur

  • 1 groot eiwit
  • 200 g poedersuiker, gezeefd, plus extra
  • citroensap (optioneel)
  • natuurlijke voedselkleurstof

Voor het meringueglazuur

  • 2 eiwitten
  • 500 g poedersuiker

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief