Kerstboom van cupcakes

Bereiden

Heel veel kleine cakejes maken een grote: voor deze originele boom bak je maar liefst 48 cupcakes, die je versiert met botercrème en wat je verder maar wilt.

1. Beslag maken:
Verwarm de oven voor tot 175 °C. Verdeel de papieren vormpjes over de bakvormen. Mix de boter met de basterdsuiker in een mengkom met de elektrische mixer in 5 minuten licht en luchtig. Mix het vanille-extract erdoor. Voeg een voor een de eieren toe.

2. Vormpjes vullen + bakken:
Zeef het bakmeel erboven en spatel het er zo luchtig door het beslag. Roer er snel de melk er. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de cupcakes in twee batches in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster.
 
3-4. Botercrème:
Maak ondertussen de botercrème. Doe de boter en de poedersuiker in een ruime mengkom en mix eerst op een lage stand en vervolgens op een hoge stand. Mix in 10 minuten tot een luchtige botercrème. Voeg zoveel groene kleurstof toe tot je een mooie groene crème hebt. Schep de botercrème in de spuitzak met kleine gekartelde spuitmond.

5.Botercrème opspuiten:
Maak met een satéprikker een gaatje in de bodem van de cup-cake. Bedek de bovenkant van de cupcake met kleine toefjes botercrème. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

6-7. Kerstboom opzetten + garneren:
Stapel de blokken oase op elkaar en snijd een driehoek van circa 18 cm hoog. Houd de twee blokken bij elkaar met een of twee satéprikkers en duw de driehoek op het glas. Steek in elke cupcake een cocktailprikker en prik die in de oase. Steek de cupcakes er om en om aan weerzijden in, om te voorkomen dat hij omvalt. Bouw zo een kerstboom. Versier de kerstboom met smarties en ander snoepgoed naar keuze.

Tip: Let op: oasis is giftig. Het is dus raadzaam het niet in contact te brengen met de cupcakes, ook niet via je vingers.

Baktip: Veel kids over de vloer? Maak de cupcakes met botercrème van tevoren klaar (tot en met stap 5) en laat ieder kind een eigen cakeje versieren. Gebruik je liever geen voedings-kleurstof? Met matchapoeder (groen) of bietensap (rood) kun je ook je botercrème kleuren.
 
‘Voor een luchtige en niet vette botercrème moet je lang genoeg kloppen.’

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).
                                                   
 Win een broodbox!


Maak kans op 1 van de 3 broodboxen die wij verloten!