Kersentaart

Kersentaart

Deze kersentaart is de kers op je taartenrepertoire. Het is altijd de moeite waar om je eigen taartdeeg te maken, waarbij deze variant lekker boterig is. Hij is ziet eruit of hij niet een-twee-drie gepiept is, maar je ogen bedriegen je. Probeer het gewoon en je zult zien: goddelijk, fraai en leuk om te maken!

Bereiding

1. Wrijf voor het deeg de boter door de bloem met een snuf zout en de poedersuiker tot het geheel op vochtig zand lijkt. Voeg de eidooiers en 1-2 eetlepels zeer koud water toe. Snijd met een stomp botermes door de deegingrediënten tot ze beginnen samen te klonteren. Maak, zodra zich zeer grote klonten vormen, met je handen een bal van het deeg. Druk de bal tot een schijf, wikkel deze in plasticfolie en zet 30 minuten in de koelkast.

2. Maak intussen de vulling: meng alle ingrediënten in een grote kom.

3. Verwarm de oven voor tot 180 °C en schuif een bakplaat in de oven om warm te worden terwijl je de taart afmaakt. Haal het deeg uit de koelkast en snijd er twee derde af. Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan je taartvorm en bekleed de vorm ermee: druk het deeg zachtjes uit zodat het de bodem en zijkanten bedekt. Laat er een beetje deeg over uit hangen en bestrijk deze rand met wat geklopt ei.

4. Rol het resterende deeg uit tot een cirkel die groot genoeg is om als deksel dienst te doen. Schep de vulling in de deegbodem en leg de tweede deegcirkel met de randjes op de met ei bestreken overhangende rand. Knip de twee lagen deeg met een schaar bij zodat het deeg nog maar 1 centimeter uitsteekt. Plooi de rand dan op welke manier je ook maar wilt (kijk bijvoorbeeld eens op YouTube). Bestrijk de bovenkant met geklopt ei en prik hier en daar kleine gaatjes in het deegdeksel. Zet de taart in de oven op de hete bakplaat en bak in 30-40 minuten goudbruin. Laat circa 30 minuten afkoelen in de taartvorm en serveer met een schep ijs of lekker veel slagroom.

voor 8 personen

Voor het deeg

  • 155 g koude boter, in kleine blokjes
  • 285 g bloem, plus extra voor het uitrollen
  • zout
  • 40 g poedersuiker
  • 2 eidooiers, plus 1 ei, losgeklopt, voor het bestrijken

Voor de vulling

  • 2 blikken (à 425 g) ontpitte kersen op siroop, uitgelekt
  • 2 el maïzena
  • geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
  • 340 g kersencompote
  • ijs of slagroom, voor erbij

Je hebt een taartvorm van circa 24 centimeter nodig.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten