Kardemon millionaires met besanbiscuit

Kardemon millionaires met besanbiscuit

Ik droom al jaren over het maken van de perfecte, volwaardige millionaires-zandkoek. In veel recepten vervangen ze de van witte suiker gemaakte karamel en het witte meel door een basis van amandelbiscuit, maar uiteindelijk wordt het mij dan te kruimelig of te knapperig en het geheel is me gewoonlijk te zoet. Dit is een millionaire-recept waar je je aandacht bij moet houden – van de medley van smaken tot aan de sublieme textuur, met een vleugje kardemom om er wat pit aan te geven en de spijsvertering te helpen. De volle, nootachtige en wat bittere smaak is te danken aan het geroosterde besan- of kikkererwtenmeel, dat zorgt voor een perfecte, biscuitachtige bodem en contrasteert prachtig met de zoete dadellaag en de rijke, pure chocola. Ze zijn allebei erg rijk en zoet, dus je kunt wel iets afdoen van de rietsuiker en dadels, als je wilt. Yammie!

Bereiding1. Bedek een vierkant bakblik met bakpapier. Voor het besanbiscuit rooster je het kikkererwtenmeel zo’n 15 minuten in een droge koekenpan met een dikke bodem op een middelhoog vuur, terwijl je blijft roeren om het meel gelijkmatig te roosteren en niet aan te laten branden. Aan het eind van dit proces dient het meel geurig te zijn en een paar tinten donkerder.

2. Roer er de kardemom, rietsuiker, ghee en zout doorheen en blijf roeren om je ervan te verzekeren dat de ghee en de suiker smelten en het beslag zo min mogelijk klontert. Het zal aanvankelijk wat dun zijn, maar als je het een minuut of 3-4 laat doorpruttelen, zal het deeg uiteindelijk dik en glad worden. Verspreid het gelijkmatig over het met bakpapier bedekte bakblik en duw het met de achterkant van een lepel in alle hoeken. Zet in de koelkast en laat het deeg ongeveer een uur opstijven.

3. Meng intussen de ontpitte dadels met de ghee, het vanille-extract en het water tot een zo glad mogelijk beslag en stop een paar keer om de zijkanten af te schrapen. Verspreid het over de afgekoelde bodem en zet terug in de koelkast, om nog weer een uur op te stijven.

4. Smelt 2/3 van de chocola langzaam au bain-marie en roer stevig tot het helemaal gesmolten is. Haal van het vuur, roer er het laatste 1/3 deel van de chocola doorheen en laat smelten (dit is een manier om de chocola af te laten koelen zonder thermometer, om witte ‘uitslag’ op de chocola te vermijden). Roer er de ghee doorheen en giet de gesmolten chocola over de dadellaag.

5. Ze de bakplaat in de koelkast en laat er 20-30 minuten staan. Eenmaal opgestijfd kun je hem, met behulp van het bakpapier, van de bakplaat tillen en op een snijplank leggen. Snij met een scherp mes in 16 vierkantjes.

TIP:
Als je erg zachte, dikke dadels gebruikt die gemakkelijk gemalen kunnen worden, week ze dan niet  eerst of voeg bij stap 4 wat water toe aan de blender, want ander kon de laag karamel wel eens gaan lopen.
 
Bewaren:
Je kunt ze in een opbergbak in de koelkast zo’n drie dagen goedhouden, maar breng ze wel eerst op kamertemperatuur voor je ze eet.

Dit recept komt uit het boek ‘East by West’ van Jasmine Hemsley (€29,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 16 stuks:

  • 150 g Fairtrade pure chocola (70-80% cacao)
  • 1 el ghee


Voor de Karamellaag

  • 18 zachte ontpitte dadels of 18 gedroogde, ontpitte dadels (290 g)
  • 30 minuten geweekt in juist genoeg heet water
  • 4 el ghee ½ tl vanille-extract
  • 3 el water (gebruik het weekwater van de gedroogde dadels)


Voor het besanbiscuit

  • 150 g besan- of kikkerewtenmeel
  • zaad van 6 gemalen kardemompeulen
  • 100 g rietsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 100 g ghee


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief