Kaasfondue uit Zwitserland

Ingrediënten

voor 8 personen

• ½ witte ui, gepeld

• olijfolie

• 1 eetlepel tijmblaadjes

• 100 ml pale ale van goede kwaliteit

• 200 g cheddar of Goudse kaas van goede kwaliteit, geraspt

• 200 g Cheshire of Red Leicester, van goede kwaliteit, geraspt

• 2 eetlepels koffieroom

Bereiding

Zet een grote hapjespan op matig vuur en vul hem voor een derde met kokend water. Zoek een hittebestendige kom die er precies op past zonder dat de bodem het water raakt. Rasp de ui op een blokrasp. Zet een kleine pan met een flinke scheut olijfolie op matig vuur en doe er de tijmblaadjes en de geraspte ui bij. Draai het vuur laag, blijf regelmatig roeren en bak de uitjes ongeveer 15 minuten, tot ze zacht, maar nog niet gekleurd zijn.

Schenk het bier bij de uitjes en kook het 5 minuten mee. Giet ze in de hittebestendige kom en zet die op de pan zachtjes pruttelend water (hoe langzamer je de kaas laat smelten, hoe gladder de fondue wordt). Doe er alle geraspte kaas bij en roer alles rustig door elkaar. Giet er de room bij en blijf regelmatig roeren tot de kaas volledig gesmolten is.

Was en snijd intussen diverse groenten naar keuze om in de kaas te dopen (je kunt iets uit de onderstaande lijst kiezen, maar the sky is the limit, dus laat je verbeelding de vrije loop). Vanaf nu draait het puur om plezier en spektakel, dus zet de hele bende midden op tafel en laat je gasten los gaan. Ik zet de kom fondue het liefst in de pan waarop hij gekookt is op tafel, omdat hij dan langer warm en vloeibaar blijft. Vergeet dan alleen niet om een onderzetter of plankje onder de hete pan te leggen.

Lekkers voor erbij:

– bospeentjes
– knapperige slablaadjes
– stengels geschilde bleekselderij
– kleine, ijskoude radijsjes
– partjes appel of peer
– reepjes komkommer
aspergetoppen
– gekookte en gebakken krieltjes
– met rozemarijn
– plakjes krokant spek
– britse walnoten
– geroosterde broodsoldaatjes