Voor 10 porties, 25 minuten voorbereiding:
1. Snijd de vis in 10 porties van 120 g. Door de vorm van de zalm krijgen de vissticks allemaal een beetje een andere maat, maar dat is juist deel van de charme. Ik snijd de zijde meestal in de lengte in 3 cm brede repen en vervolgens in stukken.
2. Klop de eieren in een platte kom met het paprikapoeder en een snufje zeezout en zwarte peper los. Scheur het brood in stukken, doe ze in een keukenmachine, maal ze met de geraspte kaas en 2 eetlepels olie tot kruimels en kieper die in een braadslede. Haal de filets door het ei, laat ze goed uitlekken en wentel ze vervolgens door de kruimels om ze een jasje te geven.
3. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er eventueel een vel bakpapier tussen (het is waarschijnlijk wat meer broodkruim dan je nodig hebt, maar dat werkt wel zo makkelijk – de rest gooi je gewoon weg). Bak de vissticks meteen of zet ze op de bakplaat in de vriezer – doe ze als ze eenmaal bevroren zijn in een bak met deksel of boterhamzakjes.
4. Leg net zoveel vissticks als je nodig hebt op een bakplaat. Bak verse vissticks 15 minuten in een op 200 °C/ gasovenstand 6 voorverwarmde oven en diepvries vissticks 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Wist je dat?
Zalmzijdes zijn vaak in de aanbieding – in de viskwekerij lopen vraag en aanbod niet altijd gelijk en zijn er regelmatig overschotten Let dus op wanneer zalm in de aanbieding is en grijp je kans!
Dit recept komt uit het boek ‘Superfood voor familie en vrienden’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).