Julie: ‘Ik hou van Franse kazen en het fascineert me dat ze allemaal zo uniek van textuur en smaak zijn. Als ik zelf een kaas-en-wijnavond organiseer, zijn mijn eerste keuzes bij de kaasboer altijd camembert au calvados, morbier en reblochon. Deze taart is geïnspireerd op de eerste, die klassieke camembert met calvados, die met toevoeging van appel en vijgen resulteert in een lekker taartje dat je kunt serveren als voor- of zelfs als nagerecht.’
Deeg
1. Doe de tarwebloem, het zout en de tijm in een kom. Voeg de stukjes koude boter toe en bewerk met je vingertoppen tot je een soort broodkruim krijgt. Maak een kuiltje in het midden en voeg het koude water toe. Meng met een mes of je handen tot het geheel net aan elkaar blijft kleven. Maak een ronde bal, duw plat en wikkel in vershoudfolie.
2. Plaats minstens 30 minuten in de koelkast. Rol het deeg op een siliconenmat of een vel bakpapier tot een grote, ronde lap van ongeveer 5 mm dikte.
Galette
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd de camembert in plakjes van ongeveer 1 cm. Doe hetzelfde met de vijgen. Schil de appel, snijd in kleine blokjes en giet er de calvados over.
3. Bedek de galettebodem met plakjes camembert en appeltjes in calvados. Verdeel er vervolgens de vijgen over. Besprenkel met wat honing en breng op smaak met verse tijm, peper en zout. Vouw de randen van de galette nonchalant naar binnen en bestrijk de randen met dorure.
4. Bak de galette 35-40 minuten in de oven. Werk naar keuze af met verse tijm of rozemarijn.