Jamie’s tips voor de lekkerste ceviche

Ingrediënten

– rauwe vis, schaal- of schelpdieren

– citrussap naar keuze: limoen, citroen, grapefruit, sinaasappel of yuzu, een scherp smakende Japanse vrucht

– rode ui, knoflook, chilipeper, koriander, gember of fruit

– olijfolie

– zout en peper

Bereiding

Op een basisrecept voor ceviche kun je eindeloos variëren. Ceviche is de benaming voor rauwe vis of schaal- en schelpdieren die worden gemarineerd (en dus ‘gegaard’ ) in citrussap, en dan aangekleed worden met scherpe smaken. Het mooie is dat je daar alle kanten mee op kunt. Probeer diverse vissoorten; koop ze supervers en laat ze schoonmaken, ontvellen en ontgraten en snijd ze in even grote stukken.

Marineer ze in citrussap van jouw keuze – zoals limoen, citroen, grapefruit, sinaasappel of yuzu, een scherp smakende Japanse vrucht. Na ongeveer 10 minuten, als de vis ondoorzichtig wordt, giet je wat van het sap weg, en maak je het gerecht af met bijvoorbeeld rode ui, knoflook, chilipeper, koriander, gember of fruit. Breng op smaak met zout en peper en bedruppel met een beetje olijfolie.

Het idee is dat je maar enkele hoofdsmaken hebt, dus houd het simpel en vooral vers. Laat het uiteindelijke gerecht voor serveren nog 10 minuten marineren.