Jamie’s seizoensfavorieten

Jamie’s seizoensfavorieten

Bereiding

Wat van dichtbij komt, is lekker. Dit zijn Jamie’s favoriete zomeringrediënten; vers geplukt, gevangen en geoogstin eigen land. Zijn favoriete manier om ze te bereiden: er zo min mogelijk mee doen. Maar wel wat natuurlijk. Wij hebben er hier een paar voor je geselecteerd.

Asperge
Er zijn allerlei asperges – dik, dun, klein, wit en wild – maar de meeste asperges in Groot-Brittannië zijn groen. Ze zijn te koop van april tot en met juni. Kies stevige asperges met fris ogende punten uit en eet ze gestoomd, gegrild of zoals Jamie ze hier heeft gemaakt: met bacon en lekkere Britse kazen.

>> Meer recepten met asperge

Frambozen
Schotse frambozen behoren tot de lekkerste ter wereld. Vroeger was de oogst laat in de zomer, maar het seizoen is verlengd en loopt nu van juni tot oktober. Deze snelle jam moet in de koelkast worden bewaard. Hij is lekker op geroosterd brood met boter, als vulling voor een victoriataart of op scones.

>> Meer recepten met frambozen

Nieuwe aardappeltjes
De briljante smaak van jersey royals komt voort uit Jerseys lichte, vruchtbare grond. ‘Ik ben gek van deze aardappeltjes en ik ben altijd blij als ze er begin april weer zijn.,’ zegt Jamie. ‘Het seizoen is helaas kort en duurt tot begin juni. Maar gelukkig wordt dit overheerlijke aardappeltje niet geëxporteerd. Alles wat geoogst wordt, wordt ook in eigen land gegeten.’ Jersey royals kom je in Nederland dus niet tegen. Maar een minstens zo lekker, vergelijkbaar aardappeltje is onze Nederlandse Opperdoezer Ronde. Ook dit aardappeltje is bijna romig van smaak, hoef je niet te schillen en komt met zo min mogelijk opsmuk het meest tot z’n recht.

>> Meer recepten met nieuwe aardappels

Rabarber
Rabarber komt van oorsprong uit Azië en er wordt wel beweerd dat de stelen voor het eerst in Groot- Brittannië werden gegeten. In de omgeving van Yorkshire wordt rabarber ‘geforceerd’: hij groeit binnen in het donker en de roze stelen worden bij kaarslicht geoogst. Rabarber is redelijk zuur van zichzelf, maar wordt fris en lekker als je de stelen stooft of bakt met een beetje suiker of vruchtensap. De rinse smaak gaat goed samen met vanille, gember en sinaasappel.

>> Meer recepten met rabarber

Aardbeien
Er gaat niets boven aardbeien plukken op een zomerse dag… één in het mandje, drie in de mond! ‘Zoete, sappige aardbeien horen zeker bij mijn favoriete vruchten en ze zijn nu op hun best,’ zegt Jamie. Aardbeien rijpen niet meer nadat ze zijn geplukt, dus koop ze als ze robijnrood zijn, met heldergroene, fris ogende kroontjes. Ook geur in een teken van kwaliteit en kleine exemplaren hebben meestal meer smaak. Aardbeien zijn het lekkerst binnen een dag of twee nadat je ze hebt geplukt, als ze de zon nog in zich hebben – daarom is zelf plukken ook zo goed. En wist je dat vijf aardbeien al meer vitamine C kunnen bevatten dan een sinaasappel? ‘Hier heb ik de beroemde eton mess nieuw leven ingeblazen,’ zegt Jamie. ‘In plaats van de gewone rommelige mix van meringue, aardbeien en room wilde ik een toetje met structuur maken – en dat heb ik dan toch weer lekker nonchalant op een plank opgediend.’

>> Meer recepten met aardbeien

aardbeien

rabarber

nieuwe aardappeltjes

asperge

frambozen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief