Jamie’s chocolade-potjes

Intro

'Het mooie van dit dessert is dat het ongelofelijk zacht, glad en rijk van smaak is. Je kunt echter, als je het iets luchtiger en meer als een mousse wilt maken, twee opgeklopte eiwitten aan het recept toevoegen voordat je het in de kopjes giet. De truc zit hem in de kleine porties, ik gebruik meestal espressokopjes, die hebben de ideale maat. Chocoladepotjes zijn perfect voor feestelijke etentjes, omdat je ze al een dag van tevoren kunt maken en goed in de koelkast kunt bewaren.' - Jamie Oliver.

Ingrediënten

Voor 4 personen, 10 minuten:

BereidingVerhit de koffieroom in een pan met dikke bodem tot hij bijna kookt. Zet de pan van het vuur, laat hem 1 minuut staan en meng dan pas de in stukjes gebroken chocolade door de room. Roer tot de chocolade gesmolten en egaal met de room gemengd is. Klop nu de eidooiers en de cognac erdoor. Laat wat afkoelen en roer dan de boter erdoor tot een smeuïg geheel. Giet de gladde massa in kopjes of eenpersoonspotjes.

P.S. Het kan gebeuren dat de chocolade lijkt te schiften als je de boter erdoor mengt terwijl de chocolade nog niet voldoende is afgekoeld. Om dit te herstellen moet je het mengsel gewoon nog wat verder laten afkoelen. Klop er dan wat koude melk door tot het mengsel weer een gladde consistentie heeft.

Dit recept komt uit het boek ‘The Naked Chef is terug’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers).