Ishikari nabe met zalm, miso & boter

Intro

Dit is een droom van een troostgerecht. De umamismaak zorgt ervoor dat je van deze hotpot-voor-twee wilt blijven eten. De Japanse keuken staat op sommige vlakken bekend om zijn eenvoud en dit gerecht is daar een voorbeeld van. Deze nabe zet je ook doordeweeks snel op tafel.

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

Hotpotbasis

Hotpot

Erbij

Ook nodig:  brûleebrander

Dashi

*Liever vegetarisch? Vervang de bonitovlokken dan door 4 gedroogde shiitakes. Dat geeft weliswaar geen vissige smaak, maar gedroogde paddenstoelen zijn net als bonitovlokken rijk aan umami. Je hoeft de paddenstoelen niet eerst te laten weken.

Ook nodig: keukenthermometer

Bereiding

Dashi

Doe het gefilterde water en de kombu in een steelpan en laat 30 minuten staan. (Dikke kombu heeft zelfs nog wat langer nodig om water te absorberen.)

2. Voeg daarna de bonitovlokken toe, zet de pan op het vuur en verhit het water tot 75 °C (gebruik hiervoor een keukenthermometer).

3. Laat de dashi 15 minuten trekken en schenk hem daarna door een fijne zeef. Voor een extra helder resultaat giet je de dashi daarna door een koffiefilter.

Ishikari nabe met zalm, miso & boter

1. Begin met het voorbereiden van de ingrediënten voor in de hotpot. Leg de zalmfilets met de huidkant naar beneden op je snijplank en snijd met een dun mes het vel los van de filet. Trim eventueel de huid iets bij en leg deze op een bord. Dep zowel de filet als de huid droog. Snijd de zalmfilet in blokken van 3 cm.

2. Verhit een anti-aanbakpan op middellaag vuur en leg de zalmhuid zonder olie in de pan.
Bak de zalmhuid 2 tot 3 minuten per kant tot deze lichtbruin kleurt en krokant wordt. Leg de
huid op een stukje keukenpapier.

3. Nu is het tijd de groenten voor te bereiden. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van 1 cm; je kunt hier ook een ribbelmes voor gebruiken. Snijd de Chinese kool in repen van 1 cm. Borstel de daikon goed schoon en maak hem eventueel verder schoon door er een keer met de dunschiller overheen te gaan. Snijd in plakjes van 0,5 cm.

4. Inmiddels is de zalmhuid ook afgekoeld, dus snijd deze in dunne repen of in rare schotsen, wat je wilt.

5. Roer de miso los met een paar eetlepels van de dashi. Doe deze daarna met de overige dashi in de Japanse hotpot. Zet de hotpot op middelhoog vuur en breng de bouillon bijna aan de kook.

6. Hak intussen de maïskolven in stukken van 4 cm en leg ze op een metalen bakplaat. Gebruik een brûleebrander om de maïskorrels op een afstand van 10 cm te roosteren. De maïs hoeft niet gaar, want hij gaat straks nog in de bouillon. Alternatief: laat de maïskolven
heel en houd ze met een keukentang boven een gaspit om ze rondom iets te roosteren. Snijd ze daarna alsnog in stukken van 4 cm.

7. Giet de sake bij de hotpot en roer even door. Schik de aardappel, maïs en daikon in de hotpot. Doe het deksel op de pot en kook het geheel op middelhoog vuur 5 minuten. Voeg daarna de kool en zalmblokjes toe en laat nog eens 5 minuten koken met het deksel op de
pot. Zet het vuur laag, neem het deksel van de pot en leg de boter erin. Laat smelten.

8. Zet de pot in het midden van de tafel en bestrooi de hotpot met de crispy zalmhuid. Doe wat gestoomde rijst in een kom en schep er wat van de ishikare nabe op. Bestrooi met de wasabi furikake.