Huzarensalade

Intro

Wie zal het zeggen, of deze salade bedacht werd door de rondreizende militaire ruiters met dezelfde naam? Dat je in oorlogstijd geen eten weggooit maar de restjes verwerkt tot salade, lijkt me plausibel. De verklaring dat ze geen vuur konden maken omdat de rook hun locatie zou verraden, lijkt me iets onlogischer: het gare eten dat door de salade gaat moet toch een kéér gekookt worden? Dat zullen ze toch ook niet bij de supermarkt gehaald hebben. Dát zou pas een huzarenstukje geweest zijn.

Ingrediënten


Om mee aan te maken:


Bereiding

1. Kook de aardappelen in, afhankelijk van het formaat, circa 15 tot 20 minuten gaar. Laat ze goed uitgespreid afkoelen en snijd ze in brunoise.

2. Maak in een ruime kom vlees, appel, aardappel, ui en augurk aan met 3 eetlepels azijn en evenzoveel olie. Maak op smaak met peper & zout.

3. Leg een rand slablaadjes op een schaal of borden en vorm er een bergje salade op.

4. Dek af met mayonaise en garneer met cornichons. En toefjes – of gehakte – peterselie voor wie het écht feestelijk wil.
 
Variaties: de ingrediënten worden ook wel afzonderlijk aangemaakt en dan per soort in banen op de schaal gelegd, zodat er wat meer contrast zichtbaar is. De rauwe ui kan ook zilverui zijn. ··Er zijn diverse ‘originele recepten’ te vinden met uiteenlopende ingrediënten: doperwtjes, ham, biet, paprika (wel net zo Hongaars als de Huzaren) en zelfs cornedbeef. Dat hadden ze vast wel gewild: handig eten in blik. 

Russische salade is hetzelfde, maar dan gegarneerd met hardgekookt ei. Vlees kan in dat geval ook witvis zijn. De moraal van het verhaal lijkt me dat alles wat voedzaam en voorhanden is gebruikt mag worden om de basis mee aan te kleden.
 
Serveersuggestie: steek een plastic lepeltje er ondersteboven in zodat je eerst de achterkant af moet likken, en je vingers, voor er gegeten kan worden. Welke zot dat toch verzonnen heeft.
 
Deze salade is niet zozeer seizoensgebonden, maar past mooi bij een gure herfstdag.

Dit recept komt uit het boek ‘de Saladebijbel’ van Mari Maris (€29,99, Carrera Culinair).

[Credits: fotografie Simone van den Berg]

De Saladebijbel t.w.v. €29,99 zit in de zomer-foodbox van deze maand. Voor €34,95 en zonder verzendkosten heb je de hele box (boek + 15 producten) al in huis.