Herfstschotel

Ingrediënten

4 personen
• 2 preien, fijngesneden
• 1 tl olijfolie
• 300 g boerenkool, in reepjes
• 3 vastkokende aardappels
• 1 kleine knolselderij, geschild
pompoen van 1 kg, geschild
• 2 uien
• 200 ml melk
• 300 ml slagroom
• ½ bosje tijm
• 4 tenen knoflook, met velletje, gekneusd
• 2 laurierblaadjes
• nootmuskaat
• 20 g pittige cheddar, geraspt
• handjevol walnoten

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet een ovenschaal in. Bak op laag vuur de prei in de olie in ongeveer 10 min. zacht; voeg halverwege de boerenkool toe. Snijd de rest van de groenten in stukjes en roer ze door elkaar in een andere pan. Roer er de melk en room, de helft van de tijm, de knoflook en laurierblaadjes door en verwarm dit alles 5 min. op laag
vuur.

2 Haal de groenten uit de pan en houd de saus apart. Maak laagjes in de ovenschaal met de groenten afgewisseld door de prei met boerenkool, tijm en geraspte nootmuskaat. Haal de laurierblaadjes, takjes tijm en tenen knoflook uit de saus en schenk hem over de groenten.

3 Bestrooi het gerecht met de kaas en de rest van de tijm, rasp er nog wat nootmuskaat over en voeg zout en peper toe. Leg er aluminiumfolie over en bak het gerecht 30 min. in de oven.

4 Verwijder de folie, strooi de walnoten erover en bak je herfstschotel in nog eens 10 min.