Zalm met nieuwe aardappeltjes is een combinatie die altijd werkt, op voorwaarde dat je de zalm niet te gaar laat worden. Deze salade is heerlijk fris en zo eenvoudig als wat. Hij geeft je echt een puur en gezond gevoel en is perfect voor zowel de lunch als het diner. Vanzelfsprekend kun je hem het hele jaar door klaarmaken, maar zomers, met heerlijk verse, nieuwe aardappeltjes en een glas koele witte wijn, is hij op zijn best.
1. Verhit de oven op 180 °C/gasovenstand 4. Scheur een groot, vierkant stuk aluminiumfolie af en leg de zalm er met het vel naar beneden op. Wrijf de vis in met een snufje peper en zout, een klontje boter, een scheutje extra vergine olijfolie en een scheutje citroensap. Vouw het folie om de zalm heen en maak de uiteinden goed dicht. Leg het pakket exact 12 minuten op een bakplaat in de hete oven en laat de zalm vervolgens in het folie afkoelen.
2. Doe intussen de nieuwe aardappeltjes in een grote pan met gezouten, kokend water. Pak de bosjes munt en dille bij elkaar en trek er de bovenste 5 centimeter af. Leg de topjes apart, bind de takjes bij elkaar en doe ze bij de aardappelen in de pan. Hoe snel je aardappelen gaar zijn, is afhankelijk van hoe ‘nieuw’ ze zijn. Hoe verser ze zijn, hoe korter de kooktijd. Begin ze na 8-10 minuten te controleren. Ze moeten lekker zacht zijn. Giet de aardappelen af, vis de takjes uit de pan en gooi ze weg. Laat de kleine aardappeltjes heel, druk grotere exemplaren een beetje plat of snijd ze doormidden of in kwarten, en schep ze op een mooie serveerschaal. Strooi er wat peper en zout over en besprenkel ze met een flinke scheut citroensap.
3. Maak nu vlug de dressing. Doe een flinke scheut extra vergine olijfolie en een snufje peper en zout in een mengkom. Je kunt de apart gehouden dille en muntblaadjes fijnhakken en de komkommer raspen, maar ik vind het handiger om de komkommer overlangs in te snijden, er de dille en munt in te proppen en de komkommer grof te raspen. Het is een Japanse techniek waarbij de kruiden flink gekneusd worden en de smaken optimaal tot hun recht komen. Rasp ze eerst op een plank en doe ze vervolgens in de kom. Rasp de schil van een citroen erboven met de fijne kant van de blokrasp (houd een beetje apart als garnering) en voeg het sap toe. Roer er de yoghurt door en breng de dressing op smaak.
4. Trek de afgekoelde zalm in grove stukken en strooi ze over de nieuwe aardappeltjes. Gooi het vel en eventuele graatjes weg. Schep er de komkommerdressing op, strooi er een snufje peper en zout, en eventueel nog wat geraspte citroenschil over, besprenkel alles met een scheutje citroensap en maak het af met beetje dille. Wat een heerlijkheid.
Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€29,99 Kosmos Uitgevers).
voor 4 personen
Voor de salade
Voor de komkommerdressing
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.