Hazelnoottaart (Torta di nocciole)

Ingrediënten

dolci voor 8 à 12 personen

• 4 eieren

• 200 g donkerbruine basterdsuiker

(fijne structuur)

• 200 g hazelnootbloem

• 200 g boter

• 7 g bakpoeder

Bereiding

Let op! Dit recept komt uit Jamie magazine nummer 15, maar is aangepast. Het recept in het magazine klopt niet.

Koekjes, cakes, taarten, desserts, likeur en meringues: Piemonte is niet alleen een van de grootste producenten van hazelnoten van topkwaliteit, de noten worden ook overal in verwerkt. Met een minimum aan ingrediënten is deze torta verbluffend lekker: luchtig, niet te zoet, maar wel heerlijk smeuig en geurend naar hazelnoten. hazelnootbloem (of meel) koop je bij natuurvoedingswinkels en molens die bakbenodigdheden verkopen.

1 Verwarm de oven voor op 160 ˚C.

2 Doe de eieren in een kom en klop ze met een elektische mixer gedurende een paar minuten goed stijf en luchtig. Voeg vervolgens de suiker toe en blijf nog een paar minuten mixen.

3 Smelt de boter op laag vuur. Zet de mixer op de laagste stand en voeg om en om een beetje hazelnootbloem en een scheutje gesmolten boter toe totdat je alles door het eimengsel hebt gemixt. Doe dit zo rustig mogelijk zodat je niet alle lucht uit het mengsel slaat. Als je mixer geen lage stand heeft, kun je zowel de bloem als de boter erdoorheen scheppen met een spatel. Zorg er dan wel voor dat alles goed gemengd is.

4 Spatel als laatste het bakpoeder voorzichtig door het beslag. Bekleed een cakevorm met een doorsnede van 24-26 cm met bakpapier en giet het cakebeslag in de vorm.

5 Zet de vorm in de oven en bak hem in 60 minuten gaar. Controleer af en toe als je een oven met een glazen deur hebt. Open de oven niet; de kans dat je taart in stort is groot. Controleer of de taart gaar is door er een mes of metalen prikker in te steken. Komt deze er schoon weer uit, dan kan de taart buiten de oven afkoelen op een rooster.