Blini’s met tonijn & zalm

Intro

Onze visexpert Bart van Olphen vertelt: ‘Deze havermoutblini’s zien er superfeestelijk uit! Heb je geen tijd om de blini’s te maken? Koop ze dan kant-en-klaar. Met de vistoppings kun je naar hartenlust variëren, probeer bijvoorbeeld eens Hollandse garnalen in plaats van rivierkreeftjes.’

Ingrediënten

3-4 personen

Topping

Tonijn

Rivierkreeftjes

Gerookte zalm met viseitjes 

Bereiding

1. Meng voor de toppingspread de crème fraîche met het citroen- sap in een kom en breng op smaak met zout en peper. Houd apart.

2. Snijd de tonijn in blokjes, doe ze in een kom en voeg de sojasaus toe. Schep om en breng op smaak met zout en peper. Houd apart.

3. Doe de rivierkreeftjes samen met de mayonaise en het paprikapoeder in een kom, schep om en breng op smaak met zout en peper. Houd zolang apart.

4. Doe voor de blini’s de havermout in een keukenmachine en maal fijn tot meel. Voeg de meeste basilicumblaadjes toe, samen met het bakpoeder en mix tot een fijn, groen mengsel. Voeg de eieren en de slagroom toe en mix een paar minuten tot je een glad en dik beslag hebt (ongeveer zo dik als yoghurt).

5. Verhit 1 theelepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en draai met de pan om de olie te verdelen. Verdeel 3 eetlepels van het blinibeslag over de pan – zorg dat er voldoende ruimte tussen de blini’s zit. Bak ze 1-2 minuten aan elke kant en leg ze op een grote schaal (je hoeft ze niet warm te houden, want lauwwarm zijn ze het lekkerst). Bak de rest van de blini’s op dezelfde manier.

6. Smeer op iedere blini wat van de crème-fraîchetopping. Verdeel de tonijn over een derde van de blini’s en strooi de bewaarde basilicumblaadjes erover. Verdeel over weer een derde van de blini’s de rivier- kreeftjes, en leg op de overige mini-pannenkoekjes de gerookte zalm samen met de zalmeitjes. Verdeel er wat tuinkers over (zo veel als je lekker vindt) en serveer ze.

Tip Je kunt de zalm ook zelf roken. Op YouTube (@BartsFishTales)  laat Bart zien hoe je dat doet.

Credits: Recepten: Bart van Olphen. Fotografie: David Loftus & Saskia Lelieveld. Styling: Inge Tichelaar