Hasselbacks van Jamie Oliver

Hasselbacks van Jamie Oliver

“Deze kleine sexy aardappeltjes zijn enorm leuk om te maken en zien er fantastisch uit. Veel mensen kennen ze helemaal niet en de verschillende smaken dringen er echt diep in door. Je gasten raken er niet over uitgepraat,” zegt Jamie Oliver.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Het leuke en bijzondere aan dit bijgerecht zijn alle sneetjes die je in de aardappels maakt zonder er helemaal doorheen te gaan, als een harmonica. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar zorgt ook dat ze de smaken optimaal absorberen en extra krokant worden. Gebruik liefst kleine aardappeltjes en was ze goed. Grotere moet je doormidden snijden en op de platte kant leggen.

2. Het is het makkelijkst om de aardappel op een snijplank tussen de stelen van twee houten pollepels te leggen, zodat je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen gaat. Maak over het hele oppervlak om de ½ cm een sneetje, herhaal dit met de rest van de aardappels en leg ze in een grote braadslede. Ris de helft van de tijmblaadjes in een vijzel, doe er het kalkoenvet of de olie bij en kneus ze. Schep ze over de aardappeltjes, zorg dat het vet goed in de sneetjes komt en kruid ze met zeezout en zwarte peper. Bak ze 1 uur, of tot ze goudbruin en gaar zijn.

3. Scheur het brood intussen in stukjes in een ovenschaal, strooi er de hazelnoten bij en rooster ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit, laat ze afkoelen en kieper ze in een keukenmachine. Ris er het grootste deel van de resterende tijmblaadjes bij, voeg een snufje zeezout en zwarte peper en de helft van de kaas toe en hak ze tot grove kruimels.

3. Strooi het kruim na een uur op de aardappeltjes en kruimel er bij elk een klein beetje van de resterende blauwe kaas over. Maak de rest van de takjes tijm aan met een beetje olie en strooi ze er nonchalant over. Zet de aardappeltjes nog 10 minuten terug in de oven, of tot de kaas gesmolten is, en zet ze op tafel.

WERK VOORUIT

Je kunt de aardappeltjes voorbereiden tot het punt dat je ze bakt en afmaakt met de toppings. Op de dag zelf hoef je ze dan alleen af te bakken en gloeiendheet en krokant op tafel te zetten.

Credits fotografie: David Loftus

VOOR 10 PERSONEN ALS BIJGERECHT

1 UUR EN 15 MINUTEN

  • 2,5 kg Maris Piper (of andere iets kruimige) aardappels (neem kleintjes)
  • 1/2 bos verse tijm (15 g)
  • 4 eetlepels kalkoenvet of olijfolie
  • 50 g oudbakken brood
  • 40 g hazelnoten
  • 100 g blauwe kaas

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief