Hartige tarte tatin

Hartige tarte tatin

Bereiding

Bak deze taartjes met ui en geitenkaas op zijn kop. Het makkelijke aan deze hartige taartjes is dat je het deeg gewoon over de vulling heen legt. Keer ze om na het bakken en je hebt een perfecte bodem.
 
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Sjolotten halveren
Halveer de sjalotten in de lengte.

3. Sjolotten karamelliseren
Verhit de helft van de boter met de helft van de olijfolie in een koekenpan en voeg de helft van de sjalotten toe. Ris de blaadjes van twee takjes tijm en voeg ze samen met de helft van de suiker en de helft van de azijn toe. Voeg naar smaak peper en zout toe. Roerbak kort op middelhoog vuur, zet het vuur laag en laat de sjalotten in 15 minuten onder af en toe roeren zacht worden. Neem ze uit de pan en bak de rest van de sjalotten met de blaadjes van twee takjes tijm en de rest van de suiker en de azijn op dezelfde manier in boter en olie.

4. Bladerdeeg uitrollen 
Rol ondertussen op een met bloem bestoven werkblad het bladerdeeg uit.

5. Cirkels uitsteken
Steek met behulp van een uitsteker (of met een kom of bordje) vier cirkels uit met een doorsnee van 12 cm.

6. Taartjes bakken
Verdeel de sjalotten over de taartvormpjes en dek af met de bladerdeegcirkels. Stop de randen goed in. Bak de taartjes in circa 20 minuten goudbruin en gaar. 

7. Afkoelen
Laat 3 minuten afkoelen op een rooster en stort de taartjes.

8. Garneren
Verkruimel de geitenkaas erover en garneer met de rest van de takjes tijm. Serveer direct.

Gebruik een zeef
Gebruik bij het bestuiven van het werkblad een fijne zeef. Dit voorkomt grove klontjes bloem die ervoor zouden kunnen zorgen dat de deeglagen niet goed op elkaar aansluiten
 
Variatiëtip:
Een hartige taart kun je vullen met zo ongeveer alles wat je in huis hebt.

LORRAINE
Sjalotten + uitgebakken plakjes spek + geraspte gruyère + een snufje nootmuskaat.
CAPRESE
Gebruik trostomaatjes in plaats van de sjalotten en mozzarella in plaats van geitenkaas. Garneer met vers basilicum.
CAPONATA
Sjalotten + kleine blokjes aubergine + stukjes bleekselderij + blokjes tomaat + groene olijven + kappertjes. Garneer met basilicum en pijnboompitten.

BAK IN TWEEËN
Omdat je de sjalotten in twee porties bakt, karamelliseren ze goed en smaken ze lekker zoet. Bak je ze in een keer, dan stomen ze gaar en karamelliseren ze minder. Je kunt natuurlijk ook tegelijkertijd twee koekenpannen gebruiken.
 
OP Z’N KOP
De originele tarte tatin is een appeltaart, waarvan de ‘uitvinding’ wordt toegeschreven aan de Franse zussen Tatin. Je kunt appels of ander fruit gebruiken, maar hartig zijn ze net zo lekker. Voor nog meer variatie dus.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt mee’ (€ 25,-, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 personen

  • 800 g sjalotten
  • 50 g boter + extra om in te vetten
  • 4 el olijfolie
  • 8 takjes tijm
  • 2 el suiker
  • 2 el gerijpte balsamicoazijn
  • 250 g bladerdeeg
  • 100 g zachte geitenkaas
  •  

Bakgerei
 

  • deegroller
  • kommetjes
  • kwastje
  • 4 taartvormpjes
  • van 12-14 cm doorsnee, ingevet
  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief