In veel Zuid-Indiase huishoudens wordt, als het aankomt op broodbakken, een bepaald ritme aangehouden. Deeg dat één dag is gefermenteerd, wordt gebruikt voor gestoomde rijstcakejes. Van beslag van twee dagen oud maak je masala dosa: hartige crêpes met aardappelvulling en beslag dat drie dagen is gefermenteerd, gebruik je voor groentepannenkoekjes.
Crêpebeslag
1. Spoel de linzen met ruim water tot het water helder is. Doe de linzen met het fenegriekzaad in een kom, voeg 240 milliliter water toe en laat minimaal 4 uur afgedekt weken. Giet af en bewaar 60 milliliter van het weekvocht.
2. Spoel de rijst en de rijstvlokken met ruim water tot het water helder is. Doe het rijstmengsel in een kom, voeg 480 milliliter water toe en laat minimaal 4 uur afgedekt weken. Giet af en bewaar 60 milliliter van het weekvocht.
3. Maal de linzen in de keukenmachine met 2 eetlepels weekvocht tot een glad en enigszins plakkerig beslag. Zet opzij.
4. Maal in de keukenmachine de helft van het rijstmengsel met 3 eetlepels weekvocht tot een glad beslag. Meng dit beslag door het linzenbeslag. Herhaal deze stap met de rest van de rijst en 3 eetlepels weekvocht en meng dit ook door het andere beslag. Voeg het zout toe en kneed het beslag met de hand kort door.
5. Dek de kom af en laat het beslag minimaal 8 uur, maar liever een hele nacht, fermenteren op een warme plek. In de zomer bijvoorbeeld op het aanrecht en in de winter dicht bij de verwarming. Je zou nu bubbels aan het oppervlak moeten zien. Is dit nog niet het geval? Dek de kom opnieuw af en laat het beslag nog 5-6 uur fermenteren.
6. Je basisbeslag is nu klaar voor gebruik.
Masala dosa
1. Kook de aardappels in ruim water met 1 theelepel zout in 20 minuten beetgaar. Giet af, laat even droogstomen en zet opzij.
2. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit het komijnzaad, mosterdzaad en de gedroogde chilipeper.
3. Voeg na 1 minuut het overige zout, de asafoetida, kerrieblaadjes, gember en het rawit-pepertje toe en bak 2 minuten mee. Voeg de ui toe en bak in 5 minuten glazig.
4. Voeg de aardappel en de kurkumapoeder toe en bak al omscheppend 5 minuten. Pureer met de pureestamper de helft van de aardappel. Voeg 100-200 milliliter water toe en roer het citroensap en de koriander erdoor. Houd warm.
5. Verhit wat olie in een koeken- of crêpepan en bak de crêpes.
6. Verdeel 3 eetlepels van de aardappelvulling over het midden van de crêpe en vouw hem dicht. Neem uit de pan en houd warm. Herhaal met het overige beslag en de overige vulling.
7. Serveer warm. Lekker met linzen-groentestoof en met rode of groene kokoschutney.
Voor 8 stuks
30 minuten
Voor de vulling
Crêpebeslag (850 gram; 15 minuten (+ 12 uur wachttijd)
Benodigdheden: keukenmachine
*Een fijn, geel poeder dat bekendstaat om zijn gunstige werking op de spijsvertering. Vanwege
het unieke, hartige aroma onmisbaar in de Indiase (groente) keuken. Spaarzaam gebruiken,
een kwart theelepel is doorgaans al genoeg voor een gerecht voor vier personen.
**Hetzelfde als de zwarte linzen, maar dan zonder velletje en gehalveerd.
***Gedroogde rijstvlokken. Verkrijgbaar in verschillende soorten. In dit boek maak ik gebruik van dikke rijstvlokken. Om ze te bereiden spoel je de vlokken onder koud stromend water, waarna je ze kort laat uitlekken en vocht laat opnemen. Daarna voeg je de rijst toe aan het gerecht dat je aan het bereiden bent.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.