Gumbo

Intro

Hallo zalig potje met pompoen! Deze pompoencurry met rijst en papadums staat binnen 30 minuten op tafel. We moeten wel eerlijk toegeven dat we het onszelf makkelijk hebben gemaakt door pompoenblokjes uit het koelschap te nemen. Ga je met een verse pompoen aan de slag? Reken dan een minuut of vijf extra om hem schoon te maken. Ook geen big deal, hoor!

Ingrediënten

6 personen


Tip Deze worst wordt gemaakt van gerookt varkensvlees. Koop hem bij je slager of online, bijvoorbeeld via bretagne-aan-tafel.nl.

Bereiding1. Breng een pan water aan de kook op middelhoog tot hoog vuur, voeg de rijst toe, draai het vuur naar middelhoog en kook hem volgens de instructies op de verpakking met het deksel op de pan.

2. Pel en snipper intussen de ui in grove stukjes (½-1 cm). Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika’s en snijd ze in even grote stukjes als de ui. Snijd de boven- en onderkant van de bleekselderij en hak de stengels in stukjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Houd dit alles zolang apart in een kom.

3. Neem de rijst van het vuur en houd zolang apart met het deksel op de pan. Zet een diepe pan op middelhoog vuur, doe de olie en bloem erin en roer dit 10-15 minuten, tot het mengsel een bruine kleur heeft (tussen pindakaas en chocolade in).

4. Doe de gesneden groenten erbij en bak ze een paar minuten mee, tot ze zacht zijn. Voeg dan de visbouillon toe, leg het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.

5. Snijd intussen de okra’s in dunne plakjes. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in partjes. Haal het vel van de worst en snijd hem in blokjes van 1 cm. Voeg alles toe aan de inhoud in de pan samen met het krabvlees en de garnalen, doe het deksel erop en kook dit 20-25 minuten op laag vuur – roer af en toe.

6. Hak de peterselie grof, strooi het meeste over de gumbo en  breng op smaak met zout, peper en de cayennepeper. Neem van  het vuur en serveer de gumbo samen met – zoals ze dat traditioneel in Louisiana doen — de gekookte rijst en de rest van de peterselie.  

Credits Fotografie Davis Loftus  Recepten Bart van Olphen Styling Inge Tichelaar.