Groentetaart met tonijn uit Menorca

Intro

Deze quiche is een typisch gerecht van Menorca. Het is gevuld met veel soorten groente, tonijn en rozijnen.

Ingrediënten

Voor een quiche van 40 x 30 cm

Voor het deeg:

• 100 g zonnebloemolie

• 100 g bier

• 1 tl zout

• snuf suiker

• 400 g bloem

Voor de vulling:

• 1 ui

• 1 groene paprika

• 300 g spinazie

• 100 g snijbiet

• 1 blik gepelde tomaten

• 50 g sultanarozijnen

• 30 g pijnboompitten

• 1 klein blikje tonijn, uitgelekt (MSC gevangen)

• 3 lepels olijfolie

• 1 eidooier

• zout en peper naar smaak

Bereiding



1. Doe de olie samen met het bier, het zout en de suiker in een kom. Meng door elkaar en voeg al roerende de bloem toe. Kneed het tot een deeg. Doe er wat extra bloem bij als het te nat of plakkerig is. Zet apart en laat ten minste een half uur rusten.

2. Fruit de ui en de paprika in wat olijfolie. Doe als het zacht wordt de rest van de groenten erbij, plus wat zout naar smaak. Bak even aan en doe dan de tomaten erbij. Plet ze en laat alles goed intrekken. Voeg de rozijnen en pijnboompitten toe, roer twee minuten en haal van het vuur. Meng, als alles is afgekoeld, de tonijn erdoor.

3. Neem twee derde van het deeg, rol het uit tot een rechthoek en verdeel het over de bodem en de randen van een ingevette bakplaat.

4. Verdeel de vulling erover. Rol de rest van het deeg uit en leg het over de vulling. Duw de zijkanten naar beneden en vouw de opstaande randen eroverheen zodat het geheel gesloten is. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt eigeel.

5. Doe de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C en bak hem in zo’n 30 minuten gaar.