Voor 4 personen/12 kleine arepa’s, voorbereiding 1½ uur, bereiding 45 minuten:
Sweet & spicey pepersaus:
Arepa ‘s:
Guasacaca – venezolaanse guacamole (400gr):
Voor de guacamole: meng alle ingrediënten en voeg als laatste zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. De structuur van deze guacamole mag grof zijn in plaats van de bekende gladde variant.
1. Doe alle ingrediënten voor de pepersaus in een klein pannetje en stoof het mengsel al roerend 15 minuten op matig vuur, tot de rode pepers zacht geworden zijn. Pureer de saus met blender of staafmixer tot een gladde saus.
2. Meng voor de arepa’s het maismeel met het lauwwarme water en kneed goed samen. Als het deeg nog te droog aanvoelt, voeg je een klein beetje water toe tot het samenhangend is.
3. Voeg de overige ingrediënten toe en kneed het deeg goed door elkaar tot alles goed is opgenomen en verdeeld.
4. Verdeel het deeg in twaalf gelijke balletjes en druk ze plat tot circa 1,5 cm dik.
5. Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 170 °C is bereikt.
6. Vet het grillrooster van de BBQ goed in met de olie en gril de arepa’s 7 minuten per kant, tot ze stevig aanvoelen. Houd voor het beste resultaat de deksel op de BBQ tijdens het grillen, dan blijft de temperatuur mooi constant.
7. Houd na het grillen de arepa’s warm en zet opzij.
8. Bestrooi de steak met grof zeezout en versgemalen zwarte peper en gril hem kort op een zeer hete grill tot maximaal medium, maar het liefste rare. Snijd het vlees in dunne reepjes.
9. Snijd de arepa’s in (niet helemaal doorsnijden) en vouw ze open. Beleg ze eerst met de guasacaca, vervolgens enkele reepjes vlees en garneer met de pepersaus.
Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness 2’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).