3-4 personen
Klaar voor een lesje gnocchi? Deze Italiaanse pastasoort, die we in Nederland vooral kennen in de aardappel variant – ofwel, gnocchi di patate. Dit zijn een soort ovale balletjes gemaakt van aardappel en tarwemeel. De aardappels worden eerst gekookt en vervolgens gepureerd, om de puree daarna te kunnen kneden met meel en een snuf zout. Kook de gnocchi in een pan water met wat zout. Hoe je weet of ze klaar zijn? Simpel: als ze boven komen drijven. Lekker met tomatensaus of zachte kaas, of zoals hier met een toevoeging van tonijn.
1 Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
2. Voeg als de olie heet is de knoflook toe samen met de sjalotsnippers en bak ze tot de sjalot glazig is. Voeg de tomaatjes toe en laat ze in ongeveer 5 minuten zacht en gaar worden.
3. Breng intussen een pan met ruim water aan de kook, voeg de gnocchi toe en kook ze 2 minuten ‒ als ze naar het oppervlak drijven, zijn ze klaar.
4. Doe de olijven en de tomatensaus bij het sjalot-tomatenmengsel, breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer dan de uitgelekte tonijn erdoor en breng op smaak met zout en peper.
5. Giet de gnocchi af in een vergiet en roer ze voorzichtig door de tomatensaus. Verdeel de gnocchi over borden, strooi de basilicumblaadjes erover en besprenkel met wat olijfolie.
Recepten van Bart van Olphen. Credits fotografie: David Loftus.