Gnocchi met porchini & saffraan

Intro

Dit heerlijke gnocchi-recept met eekhoorntjesbrood is er eentje voor in de boeken. Pasta wordt vaak gezien als een zware en ongezonde bron van koolhydraten. Gnocchi is een lichter alternatief voor pasta, gemaakt van aardappels en tarwemeel. De aardappels worden gekookt en gepureerd en daarna met wat meel en zout gekneed tot kleine, ovale balletjes. Gnocchi maken – of eigenlijk garen – doe je binnen een paar minuten. Je ziet dat doordat ze dan boven komen drijven.

Ingrediënten

Voor 6 personen

Tip Porcini is gedroogd eekhoorntjesbrood. In Nederland is het lastig om aan vers eekhoorntjesbrood te komen. De gedroogde variant koop je bij delicatessenwinkels, bij de goede groenteboer.

Bereiding

1. Week de porcini 30 minuten in lauw water of snijd de verse gemengde paddenstoelen in schijfjes. Bewaar het weekwater van de porcini.

2. Verwarm wat olijfolie in een hoge koekenpan en bak hierin de teen knoflook in zijn geheel samen met het gehakte sjalotje. Voeg dan de porcini of gemengde paddenstoelen toe en bak ze al roerend 10 minuten mee.

3. Verwijder de teen knoflook, voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper en zout. Verwarm het geheel goed tot de saus licht indikt. Haal de pan dan van het vuur en voeg de witte wijn en de saffraanoplossing toe. Meng dit goed door elkaar. Voeg eventueel ook wat weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe, maar pas op dat de saus niet te dun en te donker wordt.

4. Kook ondertussen de gnocchi in een ruime pan met kokend, gezouten water. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan, voeg ze toe aan de paddenstoelen-saffraansaus en verwarm het geheel nog kort zodat alle smaken in de gnocchi trekken. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn. Serveer de gnocchi in diepe borden en strooi de verse kruiden erover en eventueel de geraspte parmezaan.

Credits Recepten Caspar Vrensen  Fotografie Saskia van Osnabrugge